promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Delfineket láttak Siófok partjainál, nem is hinnéd, hogy kerültek oda
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Fotók készültek a Balatonnál felbukkanó delfinekről.

Delfinek a Balatonban? Furcsa ötlet, de Kozso már régen a fejébe vette, hogy egyszer csak azért is betelepíti őket a magyar tengerbe. Ugyan valóban léteznek folyami delfinek, de elég kevés van belőlük; egyik faja pedig már lassan 20 éve kihalt.

Még 2007-ben közölte a londoni Zoológiai Társaság kutatócsoportja, hogy miután hat héten keresztül keresték eredménytelenül az utolsó kínai folyami delfint a Jangce folyóban, kihaltnak nyilvánították. Ez nagyon elszomorította akkor az embereket, hiszen a pajcsit a híres sci-fi író, Douglas Adams Utoljára látható című könyve tette világszerte ismertté a 90-es évek elején. Ez a faj már akkor is a kihalás szélén állt - elsősorban a szabályozatlan halászat, a környezetszennyezés és a Jangce hajóforgalma miatt. Ennek a folyami delfinfajnak az utolsó példányát 2004-ben látták utoljára; a pajcsi mindössze két évtized alatt kihalt az emberiség miatt.

Ugyan később felcsillant a reménysugár, hogy talán mégsem pusztult el az utolsó pajcsi, de utána nem lehetett erről hallani.


Amazonasi folyami delfinek még ma is élnek - bár ők sincsenek túl sokan. Előfordul Venezuelában, Guyanában, Kolumbiában, Ecuadorban, Bolíviában, és Brazíliában. Dél-Amerika nagy folyóiban - elsősorban az Amazonasban és az Orinocóban, valamint mellékfolyóiban - él.

Valószínűleg ilyen típusú delfineket akar majd Kozso betelepíteni a Balatonba; legalább annak idején ezt mondta Hajdú Péternek. Kozsonak régi vágya, hogy egyszer delfinekkel úszhasson a Balatonban, és továbbra sem tett erről a tervéről.

„Az emberek fel sem fogják, hogy vannak édesvízi delfinek, folyami delfinek. A Balatonban még nincsenek, de majd lesznek. Én megcsinálom, nem is kérdés. Nagyon keményen dolgozunk rajta”

- mondta akkor Hajdú Péternek Kozso, aki bizonyos szempontból már beváltotta az ígéretét, és valóban delfineket vitt a Balatonhoz.

A napokban ugyanis kirakott a közösségi oldalára néhány képet, amin két delfinnel pózolt Siófok partjainál. Persze ezek csak szerencsekabalák, és azért voltak ott, hogy ők is szurkoljanak Kozso kedvesének, Ágicának, aki a maratonon indult.

„Ez a mi tengerünk! Imádom! Ma indult el itt Siófokon a Balaton Szupermaraton! Az én kedvesem, kicsi Egérkém, kicsi kezében kicsi delfinnel (én pedig szurkolok neki egy nagy delfinkével). 4 nap alatt 200 kilométert kell futni! Le a kalappal! Kitartás mindenkinek!”

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás