promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A magyar nyelv a legnehezebb a világon? Itt a válasz, elképesztő lista érkezett, meglepő eredménnyel
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy kutatás meglepő eredményre jutott a nyelvek furcsaságát illetően.

Nos, a magyarok nagyon sokat foglalkoznak a nyelvükkel, illetve a külvilág is nagyon sokat foglalkozik a magyar nyelvvel, hiszen nyelvünk tényleg nagyon egyedi, és kitűnik a környezetéből is Európában. Számtalan érdekes videó kering az interneten is, amelyben a külföldiek arról számolnak be, hogy ilyen nehéz nyelvvel még sehol nem is találkoztak a világon. Persze sokféle szempont szerint mérhető egy nyelv nehézsége, de mi általában arra használjuk ezt a kifejezést, hogy a magyar a legnehezebben tanulható nyelv a világon.

Nagyon sokszor előfordul ez a felvetés, bárhol is járjunk és keljünk a világban, bárhol is hallják meg, hogy mi milyen nyelven beszélünk.

De mi az igazság?

A kérdés ezerfelé ágazhat el, és megannyi kérdést vethet fel, hiszen nehéz összemérni egyes nyelveket úgy, hogy egy olyan koordinátarendszerben vagy légüres térben nézzük, ahol nem vesszük számba azt a változót, hogy végülis ki az, aki meg szeretne tanulni mondjuk magyarul, neki mi az anyanyelve? Hiszen ez alapvetően befolyásolja azt, hogy mennyire könnyen értjük meg egy-egy másik nyelv szerkezetét, a nyelvtanát, a nyelv logikáját.

Ahogy a Nyest is fogalmaz:

nincs a nyelvi nehézségnek mértékegysége.

Az oldal még régebben tette közzé egy kutatás eredményét, de ebben például azt vizsgálták, hogy angol anyanyelvűeknek mely nyelveket legnehezebb elsajátítani. Az alábbi lista jött ki ezen a felmérésen, a legnehezebb áll elől:

  1. Kínai
  2. Arab
  3. Tujuka
  4. Magyar
  5. Japán

A magyar nyelv nehézsége mellett szólt a magyarázat szerint, hogy nagyon sokféle eset van, hogy hemzseg az idiómáktól és a toldalékoktól is. Ám a lap azt is megjegyzi, hogy példákkal nem igazán álltak elő a szerzők ezeket a kijelentéseket firtatva.

Amúgy ezen a listán szerepel még a navahó, az észt és többek között a baszk is.

És hogy mit mond a világutazó, aki bejárta Budapestet, a magyar nyelv nehézségéről?

(via Nyest)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás