promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Péntek 13.: újra elérkezett a rettegett nap, közeleg a balszerencse?
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Péntek 13. mindneki által egy rettegett nap, mint kiderült, ilyenkor valóban több káreset történik.

A mai napon sokan legszívesebben ki se mozdulnának a házból, vagy legalább is, komolyabb dolgokba nem vágnák a fejszéjüket. Októberben ugyanis ismét a 13. péntekre esik, ami köztudottan egy balszerencsés nap. De vajon miért? 

A pénteki naphoz és a 13-as számhoz is több hiedelem fűződik, többen azonban nem is tudják, hogy valójában mitől félnek ezen a napon. Egy régi legenda szerint a francia király 1307. október 13-án, pénteken tartóztatott le több száz templomos lovagot. Azonban a kereszténységhez is vissza lehet vezetni, ugyanis egyes források szerint a Jézust eláruló Júdás személyére utal a 13-as szám, mert ő volt az, aki tizenharmadikként ült az asztalhoz. Valójában a mai napig nem lehet tudni, hogy valójában honnan is ered ez a babona, de már egy fóbia, a triszkaidekafóbia is kialakult köré. A XX. század első felében olyannyira elterjedt a félelem, hogy New York felhőkarcolóinak 80 százalékában kihagyták a 13-ast az emeletek számozásából. A szállodákban úgy gondolták, hogy nem lesz 13-as szoba, mert ott biztosan valami szörnyűség történne, sőt a kórházakban 13-as kórterem, a színházak nézőterén 13. sor sem volt. 

[[cikk2]]

Valóban több káreset töténik ilyenkor?

Nemrég egy kutatást végeztek, amelyből kiderült, hogy habár babonás valaki, habár nem, péntek 13-án több kár történik, mint a többi napon. A gépjárművek és az ingatlanok tekintetében is sokkal több baleset és kár történik. A vizsgálatban egészen 2008-tól vették számba a péntek 13-ai napokat, egészen 2023. szeptemberéig. Összesen 819 db péntek volt, amiből 27 db esett 13-ára, ezeken a napokon a pénteki napok átlagához képest csaknem 10 százalékkal, a hét többi napjának átlagánál pedig több mint 15 százalékkal magasabb volt a kárbejelentések száma - számolt be róla a Portfolio

Filmek is készültek a rettegett napról 

A rémes szám megannyi filmet is megihletett, persze mondanunk sem kell, hogy ezek egytől-egyik horrorok és csak a legbátrabbaknak ajánlatos a megnézése. A film cselekményében mindig péntek 13-án csap le egy rémes alak, ilyenkor történnek meg a legdurvább esetek. Valójában ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy az emberek ennyire ijesztőnek tartják a dátumot. Az 1980-ban elindult Péntek 13. filmsorozatnak tíz része is van, emellett ide kapcsolódik még a Freddy vs. Jason című film is. 

 

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás