promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ezt a világhírű amerikai gigavárost Magyarországnak hívtak egykor, rengeteg magyar emlék található még most is az utcákon
Borítókép:  Profimédia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Magyarok a világ számtalan táján megtelepedtek, és sokszor megtörtént, hogy egy-egy helyet Kis-Magyarországnak kezdtek el nevezni.

Az, hogy egyes helyeket Kis-Magyarországnak nevezünk el, igazából abból fakad, hogy valamely településen, nagyobb országrészben, államban vagy megyében nagyon sok magyar telepedett meg, vagy éppen oda nagyon sok hazánkfia vándorolt ki. A világon számtalan ikonikus hely van, amely kötődik a magyarok vándorlásának történetéhez is, ilyen például Magna Hungaria, amely Julianus barát beszámolói szerint valahol Ázsiában található, az Urál délnyugati oldalán, ez volt a magyarok őshazája még Levédia előtt, és a barát még magyarul beszélő embereket is talált több ezer kilométerre a Magyar Királyságtól,

ők megértették őt, és ő is megértette őket, hiszen azonos volt a nyelvük.

Ám a kivándorlás révén elsősorban a 19. és a 20. században számtalan óriási magyar kolónia jött létre a világ számtalan részén, de elsősorban Észak- Amerikában, és kisebb részben Dél-Amerikában, az utóbbi időben pedig elsősorban Angliában. A 19. században az Amerikai Egyesült Államokba és Kanadába nagyon sok magyar vándorolt ki, és ők nagyobb kolóniákat is létrehoztak. Voltak olyan városok az Amerikai Egyesült Államokbanp, ahol a magyar közösség tagjainak száma folyamatosan növekedett, ilyen volt többek között Chicago és az Ohio állambeli Cleveland is.

Clevelandben volt a legnagyobb zárt közösség, így pedig sokáig nem hivatalosan Kis-Magyarországnak is hívták, de emlegették többek között úgy is, mint Amerikai-Kecskemét vagy Amerikai-Debrecen. Honfitársaink főleg a Buckeye út környékén telepedtek le, és egyes beszámolók szerint a 40 ezres környékbeli lakosságból 35 ezer volt magyar a harmincas években. 1920-ban a városban közel 100 ezer magyar élhetett.

Íme egy rendkívüli videó, amelyben megnézhetitek Cleveland városának magyar emlékeit:

(Forrás: Szondi Ildikó-Seres Alíz Ivett: Tengerentúli magyarok, Sportmúzeum)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás