promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Robbanás történt a tűzijáték helyszínén, pánikhelyzet alakult ki a Duna-parton - összegyűjtöttük az elmúlt évek tűzijátékainak felvételeit
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

20 éve történt az augusztus 20-ai robbanás.

Augusztus 20-a annak idején a népköztársaság napja volt, de 1991 óta az államalapítást ünnepeljük. Szent István napján nemcsak Budapesten, de több vidéki városban is ingyenes programsorozatok, tűzijátékok vannak. A fővárosi tűzijáték szokás szerint 21 órakor fog kezdődni.

Az elmúlt évek látványosságairól több tévécsatornán is élőben közvetítették; ezek azóta is visszanézhetők a Nemzeti Audiovizuális Archívumban. Itt találtunk rá például arra a régi felvételre is, ami 2003. augusztus 20-án készült. Ez volt az a bizonyos nap, amikor a Parlamenttel szemközt kigyulladt egy uszály, ahonnan a tűzijáték rakétáinak egy részét lőtték fel. A rendezvény félidejében történt balesetet egy besült vetőcső okozta.

Ezzel együtt a Gellérthegyen a víztározóknál robbanás történt egy kamion pótkocsijában, amire a tűzijátékokhoz tartozó lövegek voltak felállítva; a robbanást szintén az egyik besült vetőcső okozta. Az Orom utcánál álló kamionból a detonáció hatására a repeszek illetve a fel nem robbant pirotechnikai eszközök kétszáz méter sugarú körben repültek szét.


Gyásznapként vonult be a Szent István napi ünnepségek történelmébe 2006. augusztus 20-a, amikor hatalmas vihar csapott le Budapestre. A hirtelen feltámadó, 80-100 kilométer/órás erejű szél és a sűrű zápor miatt azonnal kitört a pánik, és a helyszínen tartózkodó, nagyjából másfél millió ember közül sokan elindultak hazafelé.

A nagy szél és az eső miatt azonban szinte látni sem lehetett, hiszen a közvilágítást is lekapcsolták a tűzijáték miatt, a tetőről cserepek, a kitört ablakokból pedig üvegszilánkok hullottak a járdára, a szél fákat döntött ki, amik ráestek az autókra, a budai hegyekről pedig patakokban zúdult le a víz. A 17 évvel ezelőtti ünnepség katasztrófával végződött: öt ember halt meg, és több mint háromszázan sebesültek meg.

Ennek a tűzijátéknak a felvétele is fent van még mindig a Nemzeti Audiovizuális Archívum oldalán, de erős idegzet kell hozzá, hogy végig tudjuk nézni.


A következő rövid videóban a 2004-es tűzijátékból láthattok egy kis részletet, ugyanis abban az évben igen különleges volt a Szent István napi záróakkord.

Tudniillik abban az évben először jelentek meg a magyar nemzet színei mellett az Európai Unió színei is - hiszen Magyarország 2004. május 1-jétől az EU teljes jogú tagja.


Az alábbi videóban pedig egy 2020-ban készült válogatást láthattok az elmúlt évek tűzijátékaiból.

A 2023-as látványosság nagyjából 40 ezer darab pirotechnikai effektből áll majd, amit több helyszínről fognak fellőni. 50 pirotechnikus irányításával telepítik a tűzijátékot 7 bárkára, 65 pontonra, valamint az Erzsébet hídra és a Szabadság hídra. Idén a Margit hídtól a Petőfi hídig tart majd a Duna felett. A tűzijáték fényét drónshow fokozza majd: 800 drón fog vetíteni majd a Parlamentre, a Nemzeti Galériára, és a Gellért-hegyre.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás