promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyarország letitokzatosabb helyeire lógott be a kamerás, sokkoló felvételeket csinált az illegális kalandozáson
Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Magyarország rengeteg természeti és építészeti csodának ad otthon, mindannyian tudjuk, hogy a legszebb országok között tartják számon.

Azonban mint minden országnak, ennek is van egy sötét és titkos oldala. Ami nem a csodás zöld környezetről, a mesés naplementéről, a pezsgő városi légkörről, vagy a kellemes atmoszféráról ismeretes. Egy videós most ezeket a helyeket szeretné bemutatni. Olyan felvételeket készített, amiket még sehol sem láthattatok, viszont ahogyan a felvételen is mondta: ne csináljátok utána, mivel tilos és veszélyes is.

Az első helyszín a Szalafői laktanya. Határőrök lakhelye volt, mivel közel található a szlovéniai határhoz. A feladatuk az országba ki- és belépő emberek ellenőrzése volt, valamint a csomagforgalmat is ők ellenőrizzék, hogy semmilyen illegális áru ne juthasson át a határon.

A rendszerváltás után szüntették be a hátőrséget, amely a rendőrségbe integrálódott át, így a létesítmény is okafogyottá vált. A helynek egyértelműen szellemhangulata van, az odavezető út pedig jelöletlen és nagyon gazos.

A második úticél a Blaskovits-kripta, amely Csikóspusztán található, a Körös-Maros Nemzeti Park közepén. Névadói a Blaskovits-család, akiknek itt volt a birtokuk és érdekes legenda keringett róluk. Az akorri király egy elhagyatott helyre száműzte a név Blaskovits Bertalant, amire ő válaszol egy 21500 négyzetméteres területet épített ki az 1800-as évek végére. Itt családi hézak is épültek, illetve egy gépparkot is felhúztak. A birtok azért maradt magára, mert végül a család utódok nélkül maradt és egyszerűen kihalt.

A harmadik hely az Elhagyatott gyermekkórház. Ez egy összesen 15 épületből álló komplexum volt. Árva és hátrányos helyzetű gyerekeket szerettek volna ott ápolni, mivel addig az állam nem fektetett erre túl nagy hangsúlyt. 1000 körüli létszámmal indultak, azonban ez a szám 1912-re 4000 főre nőtt. A 15 épületből többet lebontottak és a helyet gyermekkórházként szerették volna tovább üzemeltetni. Végül aztán bezárták, azóta pedig érintetlenül, a természetnek hátrahagyatva áll.

A negyedik helyszín a Boszorkánysziget, amely Szegeden található. Egy érdekes mendemonda, mint minden misztikus helyről, erről is kering: 1728-ban Szegeden hatalmas szárazság tombolt, ami után pedig pusztíró jégeső következett. Egyből boszorkányságra gyanakodtak. A városból ekkor összeszedtek 12 embert, akiket boszorkánysággal gyanúsítottak és élve elégették őket az úgynevezett Boszorkányszigeten. Ez volt Magyarország legnagyobb boszorkánygyilkossága és sokáig (a mai napig is) hallani vélik az emberek a kivégzett áldozatok sikolyait és többen szellemeket is láttak.

Az ötödik pedig egy budapesti helyszín, az Észak-Pesti kórház, mely a 15. kerületben található. 1903-ban adták át az épületet. A kórház az átadás után 9 évig nem kórházként, hanem elmegyógyintézetként működött. 1912-ben munkáskórházzá alakították át, az addig ott ápoltakról pedig semmilyen feljegyzés nincsen. A háború után hadikórházzá alakult, sok katona lábadozott is. A rengeteg beteg miatt az éplethez hozzáépítettek még egy emeletet és később tovább bővítették a kórházat. Az utolsó szovjet katona kivonulása után a kórházi eszközöket elvitték és megszűnt kórházként működni.

Itt nézhetitek meg a videót, amelyből a cikk íródott, rengeteg , történet, megható sztori található benne, nézzétek végig, egy kávészünetbe simán belefér:

[[vid1]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás