promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Így válassz jól távcsövet!
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A csillagok szerelmesei, ha nem is tehetik meg csak úgy, hogy az űrben utazzanak, még mindig kémlelhetik a rejtélyes űr csodás csillagait és galaxist. Egy profi távcsővel pedig elképesztő részleteket láthatunk az univerzumunkból. Hogyan válasszunk tehát jó távcsövet kezdőként?

Fontos meghatározni a célt

Természetesen egy csillagászati távcső nem fogja hozni azt a minőséget, mint amiket a NASA távcsövei rögzítenek, viszont már egy otthoni használatra való figyelővel is hihetetlen csodákban lehet részünk. Mindenkinek más lehet jó, ami nagyban függhet attól, hogy hol szeretnénk kémlelni az eget és persze a saját igényeink is sokat számítanak. A távcső legfontosabb része az optika, hiszen ez határozza meg, hogy milyen élesen és mennyire messzire leszünk képesek ellátni vele.

Ha kezdők vagyunk, akkor viszont nem éri meg a legdrágábbat és a legmesszebb látót megvásárolni, hiszen a hobbi csillagász nem csak a látvány miatt kémleli az eget, nem a megismerése miatt. Ha még nem vagyunk tisztában az alapokkal sem, akkor érdemes a kifejezetten kezdőknek ajánlott távcsövek közül választani. A kezdő távcsövek jó alapot adnak arra, hogy megismerjük ezt a csodás világot és egy csillagászati térkép segítségével felfedezzük az égbolt szépségeit.

A kezdő távcső ár kategóriája is barátságosabb, mint ha azonnal egy több százezres modellbe fektetnénk. Ezért anyagi szempontból is jobban járunk, hiszen a távcső használata által derül csak ki igazán, hogy mennyire leszünk majd rabjai ennek a csodálatos hobbinak.

Mobil legyen vagy otthoni? Fényképezzen is? 

A mai távcsövek között már egészen sokrétűek is akadnak, viszont mindenképp a pontos igényeink szerint kell, hogy válasszunk. Hogyan szeretnénk például használni a távcsövet? A teraszról, vagy szeretnénk vele kijárni esetleg távolabbi helyekre is. Utóbbi városok esetén például egyébként is ajánlott, hiszen a fényszennyezés miatt sokkal kevesebbet fogunk látni az égboltból városiként. Tehát városlakóként, vagy olyan helyen élve, ahol sok az éjjeli fény, érdemes hordozható távcsövet vásárolnunk. Ezen kívül választhatunk még több más opciót is. Például a hagyományos távcsövek mellett léteznek olyanok, amelyekkel fényképeket is készíthetünk. Ráadásul már olyan digitalizált távcsövek is elérhetőek, amelyek mobilos applikációval vezérelhetünk. Vagyis van bőven mit kiválasztani az igényeinkhez.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás