promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Erős idegzetűeknek: hányingerkeltő dolog történt egy férfi szájában a cigaretta és a gyógyszerek miatt
Borítókép:  profimédia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Felkavaró élmény lehet ezzel együtt élni.

Egy férfi szokatlan és kissé aggasztó tünettel jelentkezett orvosainál, vette észre az IFL Science. A nyelve zöldre és szőrösre változott. A 64 éves férfi tünetei hetekkel azelőtt kezdődtek, hogy megjelent a klinikán. A The New England Journal of Medicine szerint a fizikális vizsgálat során a férfi nyelvén megnyúlt szálas papillák és zöld elszíneződés volt látható. Más szájüregi vagy fogászati elváltozást nem észleltek. A szőrös nyelv diagnózisát állították fel. Mert hogy ez egy valós betegség. 

Az ártalmatlan és meglehetősen gyakori zöld nyelv megjelenését az elhalt hámsejtek felhalmozódása okozza a nyelven. Ennek hatására a nyelvet borító, ízlelőbimbókat tartalmazó papillák megnyúlnak. A papillák viszont más anyagokat, például ételt, baktériumokat és élesztőgombákat zárnak be. Az elszíneződés gyakran fekete, de lehet barna, sárga vagy, mint ebben az esetben, zöld. Szerencsére ez a betegség könnyen kezelhető. Az állapotot okozhatják antibiotikumok, a rossz szájhigiénia, a szájszárazság, a dohányzás vagy a puha ételekből álló étrend, amely nem dörzsöli le a nyelvről az elhalt bőrt.

Az orvosok megjegyzik, hogy ez a férfi közvetlenül a tünetek megjelenése előtt hagyta abba az antibiotikumok szedését egy fogászati fertőzés miatt.

A betegnek azt tanácsolták, hogy finoman súrolja a nyelvét fogkefével, és hagyja abba a dohányzást. Körülbelül fél évre volt szüksége, hogy ismét visszanyerje nyelve a normális kinézetét, bár a cigit saját bevallása szerint nem tette le.

Jöhet a fotó? Jobb rá felkészülni, mert nem szívderítő látvány:

A képet a The New England Journal of Medicine posztolta.

A szőrös nyelv kialakulását számos tényező okozhatja:

  • Antibiotikumok szedése: Az antibiotikumok megzavarhatják a szájüreg normális baktériumflóráját, ami hozzájárulhat az elhalt sejtek felhalmozódásához.
  • Rossz szájhigiénia: Ha nem történik rendszeres szájhigiénia, az elhalt hámsejtek felhalmozódhatnak a nyelven.
  • Szájszárazság: A csökkent nyáltermelés is hozzájárulhat az elhalt sejtek felhalmozódásához.
  • Dohányzás: A dohányzás káros hatással lehet a szájüregre és az immunrendszerre, ezáltal elősegítheti a szőrös nyelv kialakulását.
  • Puha ételek fogyasztása: Az olyan étrend, amely túlságosan puha és nem igényel rágást, nem segíti az elhalt sejtek természetes eltávolítását a nyelvről.

Az állapot kezelése szerencsére egyszerű, csak amint az említett férfi számára is kiderült, némileg hosszadalmas.

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás