promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hétköznapi hősöket kíván a környezetvédelem
Borítókép:  Pexels/ Hasan Zahra
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A napsütéses órák számával egyre nagyobb az igényünk arra, hogy minél több időt töltsünk a természetben. Többet megyünk túrázni, strandolni, esetleg különböző összejöveteleket tartunk “zöldben”. Élvezzük a természet adta lehetőségeket, s aközben nekünk a legkisebb ökológiai lábnyomot kellene magunk után hagynunk. De sajnos az ember „piszkos lábnyoma” a világ minden pontján fellelhető.

Túrázás közben nehezen találunk szemetes kukát, ezért hajlamosak lehetünk arra, hogy inkább eldobjuk az erdőben a keletkezett szemetünket ahelyett, hogy magunknál tartjuk, amíg kulturált módon meg nem tudunk válni tőle. A káros szemetelési szokások a világ legmagasabb pontján, a Mount Everesten is erősen érzékelhető sajnos. Évente átlagosan 800 ember mássza meg a hegyet. Mivel csak bizonyos időszakokban mászható, ezért a csúcsánál nagy tömeg szokott lenni. Gondoljunk csak bele, hogy ez a sok ember a szükséges felszerelések miatt mennyi hulladékot termelhet ott!

Főleg tönkrement, otthagyott sátrakra, hálózsákokra, ételmaradékokra, és azok csomagolásaira gondolunk. A jelenleg közkézen forgó technológia még nem tart ott, hogy a hegymászók felszerelése olyan anyagokból készüljön, ami magától lebomlana. Elszállítását pedig szinte lehetetlen megoldani, mivel 8 ezer méteres magasságról beszélünk. Ezért általában vagy nagy gödröket ásnak ennek betemetésére, vagy a szél hordja szét őket.

Szerencsére egyre inkább törekszünk ennek kiküszöbölésére: a nepáli hadsereg hegymászói serpák kíséretében nagyjából két hónapos időszakban arra szenteli idejét, hogy több tonna szeméttől szabadítsák meg a világ legmagasabb pontját.

Természetesen nem kell a nepáli hadsereg tagjának lennünk ahhoz, hogy mi magunk is hozzájáruljunk környezetünk tisztaságáért! Az élőhelyünk, bolygónk ősi rendjének fenntartása létfontosságú az emberek, az állatok, a növények számára. Mindenkinek tennie kell valamit!

Hadd osszunk meg néhány környezetkímélési tippet, az elcsépeltnek tűnő „szelektív hulladékgyűjtés” témán kívül.

Csatlakozzunk önkéntes szemétszedő akciókhoz!

Az ország számos pontján rengeteg szervezet foglalkozik azzal, hogy tisztább és élhetőbb környezetet alakítsanak ki maguk körül. Ezek történhetnek magán, illetve közterületen is. Ezt az adott akció koordinátora határozza meg, hogy pontosan milyen helyszínen történik a folyamat. Számos előnnyel jár, ha egy ilyen eseményen veszünk részt: tisztább környezetben élhetünk, illetve új szociális kapcsolatokat alakíthatunk ki.

Tájékozódjunk!

A közösségi média felületeken számtalan információ, tanulmány, és influencer megfelelő tájékoztatása segít minket hozzá ahhoz, hogy különböző érdekes tényeket, adatokat és tippeket kapjunk a mindennapi életünkben ahhoz, hogy egy fokkal zöldebb jövőt élhessünk.

Ne csak az offline, hanem az online szeméttől is szabaduljunk meg!

Belegondoltunk már abba, hogy évente mennyi energiát használnak fel a különböző internetes felületek hírlevelei? Adataink tárolására különböző tárhelyekre van szükség, a hírlevelek működtetéséhez pedig internet, az internethez pedig áram. Nézzünk körbe az e-mail címünkön: van olyan weboldal esetleg, ahova régebben feliratkoztunk annak érdekében, hogy kapjunk például egy kupont, egyébként pedig évek óta nem volt látogatva a weblap? Nyugodtan iratkozzunk le az ilyen jellegű tájékoztató levelekről, amennyiben nem szeretnénk már felőlük hallani.

A digitális söprögetés további előnye, hogy kevesebb, számunkra idegesítő hirdetést fogunk kapni. Így is túl sok kizökkentő hatás ér bennünket, mélyebb figyelmet igénylő feladatokat egyre kevésbé tudunk véghez vinni.

Takarékoskodjunk a papírral!

Milyen szépen csillognak a szórólapok és a reklámújságok! Tudtuk-e, hogy egy-egy fényes papírra nyomtatott magazin akár 7-15 fa életébe kerülhet? Általában 10 éves korukra érik el azt a minőséget, hogy papírt lehessen belőlük gyártani, ekkor ki is vágják őket. Azért, hogy ezt elkerülhessük, böngésszük például az Aldi szórólapot online. Itt bármikor elérhetőek digitális formában, és nem szükséges fát kivágni annak érdekében, hogy elolvassuk őket.

A papír életünk mindennapos része lett. Jegyzetelünk rajta, bevásárláskor nyugtát kaptunk miután fizettünk, ügyintézések alkalmával sok-sok adatot kell kitölteni, egyre több terméket csomagolnak papírba…stb.

Megtehetjük, hogy a már kidobható iratokat, leveleket, füzeteket átnézzük, s a használható felüket játszós papírként eltesszük későbbre. Minden éremnek két oldala van, ugyanúgy, mint a papírlapnak.

Egyszer használatos termékek helyett keressünk tartósabb alternatívákat!

Az írás elején említett kerti sütögetések esetén szívesen vásárlunk mindenféle színes dekorációt, eldobható poharat, evőeszközt, és szívószálat. Ezek helyett nyugodtan használhatjuk az otthonunkban fellelhető poharakat, evőeszközöket. És különböző anyagokból, például fémből tartós szívószálakat készíhetjünk. A díszítéshez pedig nyugodtan legyünk kreatívak, próbáljunk meg otthon fellelhető dolgokból különböző technikák segítségével alkotni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás