promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nem vezet út az orosz pokolba, ez a hely maga a kegyetlen végítélet
Borítókép:  Profimedia/Kirill Kukhmar/TASS
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ezt a helyet megválasztották a Földkerekség legélhetetlenebb városának is.

Sokszor élünk azzal a metaforával, hogy egy város a földi paradicsom, vagy éppen azzal, hoyg egy város a földi pokol. Előbbi esetben elsősorban a leglátogatottabb turistapaaradicsomok juthatnak eszünkbe, a helyek, ahol szinte minden arra épül, hogy a turisták tömegével jönnek, és nekik bizony a kedvükre kell tenni egy rakat látványos dologgal, hogy jól érezzék magukat. A milliőnek pedig nagyon passzentosnak kell lenni.

Ám vannak azok a helyek, amelyeket simán hívhatunk a földi pokolnak is, ahol a környezeti viszonyok is nagyon durvák, és nagyon kevés turista is jön el. Ilyen a 175 ezres orosz város, Norilszk is, amelyet szinte lehetetlen megközelíteni, ráadásul a külföldiek csak külön engedéllyel léphetnek be a gigantikus iparvárosba, amely a világ egyik legszennyezettebb helye is egyben.

Norilszk Oroszországban gazdasági szempontból nagyon fontos hely Szibériában, a város amúgy az Északi-sarkkör felett található. Norilszk exportja teszi ki az orosz GDP 2%-át, ami tetemes. Emellett pedig itt vannak a bányákban a világ legveszélyesebb munkahelyei is.

Nagyon fontos a területen a színesfémbányászat, így többek között nikkelt, rezet és palládiumot bányásznak. És innen származik a világ platinatermelésének 36%-a is. Az elektronikai ipar számára ezek nagyon fontos színesfémek. Ám az életet nagyon sok fura tényező befolyásolja, farkasordító hideg, télen pedig a napfény szinte teljes hiánya. A város a szubarktikus zónába tartozik, ami azt jelenti, hogy az évben 250-270 nap hó borítja a területet.

A hideg dermesztő. A -50 gyakori télen, de még áprilisban is simán lehet -20 fok.

Norilszk amúgy 1935-ben alapult, kezdetben munkatábori központ volt, de később a magas bérek miatt is elkezdtek özönleni a területre a bányászok, így a lakosság nagyon gyorsa bővült.

(Forrás: Index, Noizz)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás