promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Galambos Lajost utánozza az Edison-gép dögös feltalálója
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A szőke feltaláló eddig terhességével akarta megúszni a börtönbe vonulást. 

Elizabeth Holmes mindössze 19 évesen alapította meg cégét kaliforniai származásúként hol máshol természetesen, mint a legendás Palo Altoban. Az így létrejött Theranos egy lufi dinamizmusával kezdett növekedésbe, az egyik legnépszerűbb és legbiztatóbb egészségügyi startupnak számított az Egyesült Államokban, és így az egész világon is. A vállalat hatalmas bevételre tett szert, befektetőinek száma óriási volt, rengeteg amerikai olyannyira bízott benne, hogy egész addigi életének megtakarítását beforgatta. Hiába. Egyelőre elúszott minden. Pedig a csúcson 9 milliárd dollárra értékelték a birodalmat.

A Theranos-nak nem volt semmilyen nagy titka. Bár jól menedzselt volt a sajtója a cégnek. Holmes és (tettes)társai kitalálták, hogy az Edison gép névre keresztelt találmányuk pár cseppecske vér alapján képes a legkülönfélébb, akár a legritkább betegségek detektálására is az emberi szervezetben. Sőt, a kutatók és fejlesztők állítása szerint az összeharácsolt pénzből a találmány már képes volt a pontos diagnózis felállítására is.Azonban a Wall Street Journal már 2015-ben felfedte, hogy a  Theranosnak nem csak a tudományos, de a pénzügyi eredményei is tele vannak csúsztatásokkal, félrevezető információkkal. Lényegében kiderült, hogy az egész startup az Edison gép hazugságára épült, amiről a nyomozás szerint már az elején tudta mind Holmes, mind a belső kör, hogy egy óriási csalás. Gyakran a saját tesztjeiket is más cégek berendezéseivel végezték el, míg az Edison vizsgálatai teljesen hibás diagnózisnak bizonyultak, a találmány a fejlesztése során igazi zsákutcába jutott.

Ebből a csapdából már nem volt kiút, 2018-tól már szövetségi vizsgálat volt folyamatban a ma már 38 éves Holmes ellen. Ugyan tavaly 15 éves börtönbüntetésről és akár 800 millió dolláros pénzbírságról is volt szó, végül jóval szerényebb lett a verdikt.

Holmes-nak 11 évet kellene leülnie, ám két éves kisgyermeke, illetve nemrég megszületett második babája miatt folyamatosan halasztást kért. Azonban az illetékes feljebbviteli bíróság megszabta a végső határidőt: május 30-ig kell a texasi Bryan börtönében jelentkeznie a büntetése megkezdésére. Holmes exe, és a Theranos volt ügyvezető igazgatója, Ramesh Balwani még rosszabbul járt, ő végül 13 évet kapott, aminek a letöltése már el is indult. A bíróság jogerősen továbbá kötelezi a két terheltet, hogy 452 millió dollár értékben kártalanítsák áldozataikat. Az ügyet végig vezető bíró kimondta, hogy ezért a gigantikus kártérítésért egyedül csak kettejük számoltatható el, és akár csak egyikük hátrányára is bevasalható.

Arról egyelőre nincs információnk, hogy az immár kétgyermekes édesanya Holmes mikor szabadulhat leghamarabb. A történet mindenesetre ismerős lehet a magyar közvélemény számára, lévén Galambos Lajos hasonló börtönös kálváriát élt meg a bevonulásával kapcsolatban. A zenész végül április végén kezdte meg büntetését a baracskai börtönben.

Egy magyar vlogger így mutatta be az esetet egy évvel ezelőtt:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás