promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ismét élre törnek a magyarok, feladtuk a leckét a világnak és bizony beletört a bicskájuk
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Nekünk, magyaroknak a nyelvünk természetesnek és egyszerűnek tűnik. Azonban (én még) nem találkoztam olyan külföldivel, aki ne döbbenne meg annak nehézségén és sokszínűségén.

Ezen a nyelven beszélt hozzánk először az édesanyánk és mi is így szólaltunk meg először. Használjuk nap nap után, talán észre sem véve azt, hogy mennyire árnyalt és mennyi jelentése van egy egy szavunknak.

Most egy videóban összeszedték egy kutatás alapján a világ legnehezebb nyelveit és nem meglepő módon a magyar nyelv igen előkelő helyet foglal ez ezen a listán.

A magyar olyan nyelvek mellé került, mint az izlandi, a mandarin és a finn, ami valószínűleg nekünk elég felfoghatatlan, de mint írtam, az anyanyelve mindenkinek természetesen egyszerű. Helyesírásilag és kiejtésileg valóban több nyelv megelőzi bonyolultságban, azonban az egész világon köztudott, hogy semelyik nyelvkészlet nem rendelkezik ennyi szinonimaszóval és ennyire összetett jelentéstartalommal.

Lássuk hát a listát, tippelni ér:

Ti hanyadik helyre tettétek volna a magyar nyelvet? Helyes volt a tippetek?

Találtam még egy a cikkhez passzoló videót, ami szerintem tökéletesen bemutatja, hogy mi is az, ami pokolian bonyolult lehet, ha valaki idegen nylevként szeretné megtanulni a magyart. A videóhoz némi angol tudás szükséges, de egyébként a lényeg magyarul van. Ebben egy külföldi érdeklődik, hogy pontosan mit jelent a TÖLT szavunk. Ha jobban belegondolsz, te hány jelentését tudnád felsorolni? A felvétel mindkét szereplője zavarban van, hiszen a magyar lány teljes természetességgel kezdi el sorolni, hogy milyen kontextusban is használhatjuk ezeket a szavakat, majd mikor egyre előrébb ér a felsorolásban, akkor már ő is kezdi érezni, hogy miért van összezavarodva a beszélgetőpartnere. Aki pedig érdeklődött, azon látszik, hogy gyakorlatilag elveszik a nyelvi információk tengerében.

@hungarido how to spend time with your dog and charge your phone in Hungarian #hungarianlanguage #hungarian #learnhungarian Fun and happy whistling and ukulele(930822) - yutaka.T

Ugye, mennyire érdekes így, egymás után felsorolva egy ennyire egyszerű szó értéke? Hány jelentését találtátok el?

Tudnátok még ilyen szavakat mondani, amik összezavarnának egy turistát?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás