promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kiszivárogtak az érettségi megoldások, idő előtt kerültek fel a helyes válaszok - botrányos bakik az elmúlt évek vizsgaidőszakjaiból
Borítókép:  MTI/Balázs Attila
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Idő előtt kiszivárgott tételek, rossz feladvány, és értelmetlen példák - összeszedtük az elmúlt évek legnagyobb érettségi botrányait és bakijait.

Május 5-én hivatalosan is megkezdődött a tavaszi érettségi időszak. A következő hetekben nagyjából 111 100 diák vizsgázik; pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalommal kezdenek, majd hétfőn a magyar nyelv és irodalom, kedden a matematika, szerdán pedig a történelem fog következni.

Az idei érettségi valószínűleg ismét gördülékenyen, mindenféle akadálytól és botránytól mentesen fog zajlani, de az elmúlt évtiezedkben becsúsztak olyan bakik és problémák, amik hatalmas port kavartak.

Mi most ezekből gyűjtöttünk össze néhány emlékezetes esetet.

Kezdjünk is azzal az 1989-es esettel, amit aztán később Török Ferenc is bizonyos szinten feldolgozott a Moszkva tér című filmjében! A rendszerváltás évében hamarabb kikerültek a matematika érettségi tételek, mint szabadott volna. A sajnálatos incidens miatt a Művelődési Minisztérium úgy határozott, hogy nem értékelik a már megírt dolgozatokat, vagyis érvénytelennek nyilvánították őket, és az érettségi bizonyítványba az év végi érdemjegy került.


1998-ban szintén a matematika érettségi körül volt botrány. Az egyik kereskedelmi rádió ugyanis nem sokkal a tételek kihirdetése után beolvasta a megoldásokat. Bár ezzel nagyban befolyásolhatták is az érettségizők eredményeit, mégsem iratták újra a teszteket.

1990-ben az egyik magyar napilap idő előtt szivárogtatta ki a magyar tételeket, ezért azokat vissza kellett vonni.

12 évvel később, 2002-ben egy igen nagy baki - pontosabban hiba - csúszott a magyar írásbelibe, ugyanis egy olyan Radnóti-vers került bele, amivel a legtöbb diák nem is találkozhatott, hiszen a legtöbb középiskolában használt szöveggyűjteményben nem szerepelt. Emiatt az iskoláknak le kellett fénymásolniuk a verset, illetve olyan kötetet kellett biztosítani, amiben benne volt.

Végül pedig jöjjön egy 2005-ös eset, ami teljesen felborította az érettségi időszakot. Jóval az érettségi előtt kiszivárgott mind a magyar, mind a történelem, mind a matematika feladatsor, nagyjából 100 intézménytől jött visszajelzés, hogy a diákok hamarabb hozzájuthattak a tételekhez. Ezért az a döntés született, hogy a matek tesztet újra kellett írnia mindenkinek, történelemből pedig gyorsan összeállítottak egy másik feladatsort. Az új matek írásbelire május 28-án, szombaton délelőtt került sor.

Ez az eset azért is olyan emlékezetes, mert a rendszerváltás után ez volt az első, hogy egy tantárgyból országosan ú j vizsgát kellett tenni. A híradó akkor így számolt be a botrányról:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás