promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Életveszélyes a furulyázás? Sokkoló kutatás jelent meg az orális szex veszélyeiről
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kutatások bizonyítják, hogy az orális szex garatrákot okozhat.

A napokban megjelent egy beszámoló a Birmingham-i Egyetem rák- és genomikai intézetének professzorától, Hisham Mehanna-tól, aki rávilágított arra a tényre, hogy az elmúlt 20 évben tömegjárvánnyá vált a száj- és torokrákok egyik speciális válfajának számító szájgarati tumor, aminek első számú kiváltója a humánpapilloma vírus, vagyis a HPV, ami a méhnyakrákért is felelős.

A professzor asszony elvégzett egy kutatást, melynek során arra az eredményre jutott, hogy a szájgarati daganat komoly kockázati tényező nem más, mint az orális szex - ennek a veszélye hatványozottan fennáll, ha valaki gyakran váltogatja a partnereit.

„Akiknek hat vagy annál több orális szexpartnere volt, azoknál 8,5-szer nagyobb valószínűséggel alakul ki oropharyngeális daganat, szemben azokkal, akik nem éltek még sosem efféle élvezetekkel”

- írja a kutatásában Hisham Mehanna.

A szakember hozzátette, egyre több bizonyíték van arra, hogy a a méhnyakrák megelőzésére alkalmazott HPV-vakcinák a szájüregi fertőzés megelőzésében is hatékony lehet. Mi több, a kutatások azt bizonyítják, hogy a nyájimmunitás a férfiakat is védi azokban az országokban, ahol a nők körében 85 százalék felett van az oltási lefedettség. Mehanna szerint ezáltal remélhetőleg néhány évtized múlva jelentősen leredukálódhat a szájüregi rák kialakulásának esélye.

Ugyanakkor ha valaki olyan emberrel létesít orális szexuális kapcsolatot, aki alacsony lefedettsésű országból származik - például az Egyesült Államok -, akkor ugyanúgy magas a fertőzés kockázata. Amerikában ugyanis 3 évvel ezelőtt a 13-15 éves serdülőknek csupán az 54,3 százaléka kapta meg a HPV elleni, megfelelő védelem kialakulásához szükséges két vagy három vakcinát.

(forrás: The Conversation)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás