promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Valóban Shakespeare leszármazottja az Oscar-díjas Anne Hathaway? Még az is lehet
Borítókép:  Insider
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Anne Hathaway nem véletlenül viseli William Shakespeare feleségének nevét? Sokak szerint az Oscar-díjas színésznő az angol drámaíró leszármazottja lehet.

Hogy William Shakespeare az angol drámaírás és az európai irodalom egyik legnagyobb alakja volt, az mindenki számára ismert és megkérdőjelezhetetlen. Azt azonban senki sem tudja biztosan, hogy pontosan melyik napon született, hiszen Shakespeare életére vonatkozóan eléggé szórványosak a hiteles történeti források. Mivel azonban az akkori újszülötteket néhány nappal a születésük után keresztelték meg (ennek dátuma viszont ismert: 1564. április 26. - a szerk.), ezért a mai napig az az elfogadott, hogy a Rómeó és Júlia szerzője ugyanazon a napon született, mint amelyiken 1616-ban elhunyt - április 23-án.

Az íróval kapcsolatban régóta megy a találgatás, hogy felmenője lehet az egyik Oscar-díjas világsztárnak, mégpedig Anne Hathaway-nek. Hogy mire alapozva gondolják ezt, hagyjuk későbbre, először beszéljünk egy kicsit arról a pletykáról, miszerint A nyomorultak és az Interstellar színésznője Shakespeare feleségének reinkarnációja.

Anne Hathaway 2012-ben házasodott össze szerelmével, Adam Shulmannal, akiről évek óta beszélik az amerikaiak, hogy kísértetiesen hasonlít William Shakespeare-re. Egyesek szerint a színésznő nem véletlenül választott magának párt, hiszen a drámaíró feleségét szintén Anne Hathaway-nek hívták. Az indiai eredetű vallásokban - dzsainizmus, hinduizmus, buddhizmus, szikhizmus - központi tétel a lélekvándorlás, de hogy Adam Shulman valóban Shakespeare, Anne Hathaway pedig a felesége reinkarnációja lenne, elég képtelen feltételezés.

(Fotó: Noizz)

Ugyancsak felkapott pletykatéma az is, hogy a világhírű színésznő rokonságban állhat-e az angol íróval. Ennek az alapját is ugyanaz adja, hogy ugyanúgy hívják őt, mint Shakespeare néhai feleségét. De ki is volt a 16. század Anne Hathaway-je?

Shakespeare kedveséről ugyanúgy kevés hiteles információt találunk, de annyi bizonyos, hogy nem ő volt az angol irodalom nagy alakjának igaz szerelme, hanem Anne Whateley, mégsem őt vette feleségül, mert Hathaway kisasszony közben teherbe esett tőle. A 16. század közepén született nő feltehetően az angliai Warwickshire grófságban nőtt fel azon a tanyán, ami a Hathaway család birtokában volt egészen a 19. századig. Apja szabad földműves volt, aki már nem élhette meg lánya esküvőjét.

Anne 1582 novemberében házasodott össze William Shakespeare-rel - ekkor már 3 hónapos terhes volt első közös gyermekükkel. Egyes történészek azt feltételezik, hogy a házasságot Anne családja erőltette a becsúszott gyermek miatt. Léteznek ugyanis olyan dokumentumok a worcesteri püspöki irattárban, amik a kikényszerített házasságról tanúskodnak. Ebben a dokumentumban állítólag van egy házassági engedély, ami "Wm Shaxpere" és egy bizonyos "Annam Whateley" (ezek nyilván William Shakespeare és Anne Whateley akarnak lenni - a szerk.) nevére lett kiállítva. Ugyanakkor egy 40 fontos garanciát is tartalmaz, amit a Hathaway család barátai, Fulk Sandells és John Richardson írt alá "William Shagspere and Anne Hathwey" esküvőjére. Ezeknek a dokumentumoknak a valódiságára mind ez idáig nem találtak semmilyen bizonyítékot, mindenesetre az elég érdekes, hogy egy olyan nővel irattak alá házassági engedélyt, aki bizonyítottan Shakespeare szerelme volt.


Na, de vissza a Shakespeare-Hathaway házassághoz: közös életük során három gyermekük született, Susanna 1583-ban, ikreik, Hamnet és Judith pedig 1585-ben. Házasságuk nagy részében külön éltek, míg Shakespeare Londonban írta és rendezte a drámáit, addig Anne Statfordban volt a gyerekekkel. Bár William minden évben visszatért családjához rövidebb-hosszabb időre, csak 1613-ban vonult vissza végleg Statford-ba, és itt is élt 1616-os haláláig. Felesége 1623-ban hunyt el; a Statford-upon-Avoni Szentháromság templomban található sírján az alábbi felirat olvasható:

„Itt nyugszik Anne, William Shakespeare feleségének teste, aki 67 évesen, 1623. augusztus 6-án távozott az élők sorából”.

Tekintve, hogy vajmi kevés hiteles információ van róla, így azt sem lehet bebizonyítani, hogy az Oscar-díjas színésznő valóban William Shakespeare leszármazottja lenne. Az elképzelhető, hogy az író utódai sok-sok évvel később Amerikában telepedtek le, de szinte teljes bizonyossággal kijelenthetjük, hogy a névegyezésen kívül semmiféle rokoni, vagy rekinkarnációs kapcsolat nincs a 16. századi, és a 21. századi Anne Hathaway között.

(Fotó: Noizz)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás