promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A szájhigiénia és a szív egészsége közötti kapcsolat (x)
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Mosolyunkra gyakran úgy gondolnak, mint az egyik első fizikai tulajdonságra, amelyet naponta észreveszünk. A magabiztosság és barátságosság mutatója, a tiszta, jól illeszkedő mosoly hozzájárulhat a pozitív első benyomáshoz, valamint befolyásolhatja az új helyzetekhez való hozzáállásunkat.

Bár mindannyian egyetérthetünk abban, hogy a ragyogó mosoly kozmetikai szempontból fontos, még fontosabb megérteni az egészséges mosoly és a teljes szervezet egészsége közötti kapcsolatot. Úgy is gondolhatunk a szájra, mint egy ablakra a tested egészén. Amikor ez az ablak probléma jeleit mutatja, a test több belső része, beleértve a szívet is, szintén érintett lehet.

A száj és a test közötti kapcsolat megértése

A parodontális betegség, más néven ínybetegség, olyan fertőzés vagy gyulladás, amely a fogak szöveteit és csontjait érinti. Ez általában baktériumok és plakkok felhalmozódásával kezdődik. Amikor a lepedék megkeményedik, fogkővé válik, amely kötődik a fog zománcához, és megnehezíti a fogak és az íny tisztítását. Idővel az íny elkezd visszahúzódni, és a baktériumok összegyűlnek, ami fogínysorvadáshoz vezet. Kezelés nélkül a szövetek és a csontok károsodhatnak, végül csontvesztést okozhatnak vagy fogeltávolítást igényelhetnek. A fogínysorvadás tüneteinek jelentkezésekor érdemes azonnal felkeresni a fogorvost!

Ínybetegségek és más megbetegedések

Bár ezek a szövődmények minden bizonnyal elég súlyosak, a kutatások azt sugallják, hogy kapcsolat van az ínybetegségben szenvedő egyének és más krónikus állapotok, köztük az ízületi gyulladások, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szívbetegség és a csontritkulás között. Bár még mindig nem világos, hogy melyik krónikus betegség hajtja a másikat, a bizonyítékok azt mutatják, hogy az ínybetegség növelheti más alapbetegségek, köztük a szívbetegség súlyosságát. Hasonlóképpen, ha a szervezet feladata, hogy keményen dolgozzon ezen állapotok kezelésében, a fertőzések elleni küzdelem képessége, beleértve az ínygyulladással és a periodontális betegséggel kapcsolatosakat is, veszélybe kerülhet.

Hogyan érheti el az ínybetegség a szívet?

Amikor a beteget pariodontitisben diagnosztizálják, széles körben elterjedt gyulladás és baktériumok vannak jelen a szájban. Mind a gyulladás, mind a baktériumok terjedhetnek és gyorsan mozoghatnak a szív- és érrendszerbe. Szívbetegségben vagy érelmeszesedésben szenvedő betegeknél a szervezetben megnövekedett gyulladás kiterjedhet a szívet is magában foglaló területre. Hasonlóképpen, a szájban összegyűlő baktériumok a véráramba juthatnak, és a test más részeire utazhatnak. A gyulladás, a baktériumok felhalmozódása és a fogkő korai felismerése és kezelése az ínyen vagy annak környékén elengedhetetlen a száj és más főbb testi rendszerek egészségének védelméhez.

A száj és a szív egészségének megőrzése

A félévente egyszeri rutin fogászati vizsgálatok és az alapos, proaktív szájhigiéniával megfelelő figyelmet fordíthat fogaira és ínyére egészsége optimalizálása érdekében. A napi kétszeri fogmosás és fogselyem mellett a következő tünetek bármelyikének figyelemmel kísérése segíthet az ínyproblémák megelőzésében és korai felismerésében:

  • Vörös, duzzadt íny
  • Fogérzékenység
  • Vérzés fogmosáskor, fogselyem használatakor vagy evéskor
  • Laza fogak
  • Rossz lehelet, még fogmosás és fogselyem használata után is

Ha Ön is bármely fogászati tünetet tapasztalja, érdemes mielőbb ellátogatnia a Rosental Fogászatra, ahol segítenek a fogínybetegségek kezelésében és a fogászati egészség fenntartásában.

Lépjen kapcsolatba Rosental fogorvosaival még ma, hogy időpontot egyeztessen fogászati vizsgálatára és szakszerű fogkő eltávolításra.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás