promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Fülöp királyt megátkozták, mindhárom fiát elvesztette titokzatos körülmények között
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az átkok mindaddig léteznek, amíg az emberi hisz benne. Napjainkban gyakori az átok vetés és annak levétele. Sokan tízezreket fizetnek azért, hogy valaki megszabadítsa őket a rontástól, valaki csak gyújt egy fehér gyertyát. De az biztos, hogy az átok hosszú időkre nyúlik vissza, hiszen ősidők óta hisznek az átkokban.

Az emberi történelem során bosszúálló isteneket és rosszindulatú szellemeket idéztek meg, hogy szerencsétlenséget okozzanak a címzettnek.

Már az ókori sumér kultúrában, mintegy 6000 évvel ezelőtt is találhatunk bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy az emberek átkokat használtak rossz cselekedetek megtorlására. A régészek átkokat találtak a nagy fáraók sírjainak falába vésve, hogy elriasszák a leendő tolvajokat. A vallási szövegek a Bibliától a hindu Védákig és a Koránig mind tartalmaznak átkokról szóló feljegyzéseket.

Ha végignézünk az emberi civilizáció történetén, számtalan kultúrában és korszakban találkozhatunk átokkal. Végül is közös témája, hogy az anyagi birodalmon túlról szerencsétlenséget okoznak egy szerencsétlen léleknek.

1. Tutanhamon

1923-ban Howard Carter régész fedezte fel Tutanhamon sírját, amely azonnali szenzáció volt, mivel teljesen háborítatlan és korábban még nem felfedezett volt és ebből kifolyólag telis tele volt a fáraó temetésének minden kincsével és környezetével. Sajnos ez azt is jelentette, hogy ők voltak az elsők, akik ki is fosztották azt.

Valójában az elkövetkező évek során Carter ásatási csapata számos szerencsétlenséget szenvedett el, beleértve a halált, a tüzeket és az árvizeket. Sokan azt feltételezték, hogy ezek a szerencsétlenségek a múmia átkának következményei.

2. A Bjorketorp Rúnakő

Skandinávia számos történelmi rúnakőnek ad otthont, amelyekre sok különböző szöveget véstek, amelyek némelyike ​​átkokat is tartalmaz.

Ezek közül talán a leghíresebb a svédországi Bjorketorp rúnakő. A Bjorketorp rúnakőt valamikor a 6. században állították fel, és csaknem 14 láb magas.

A rúna egyik oldalán a következő mondat áll: „Látom a kárhozatot”. A másik oldalon egy átirat található, amely a rúna alkotójának erejéről beszél. Azt jelzi, hogy bárki, aki megzavarja vagy eltöri a rúnakőt, az halálra és pusztulásra lesz kárhoztatva.

Mivel a rúnakő még mindig sértetlenül áll, így ennek az átoknak a valódiságát még bizonyítani kell. Vajon valaki meg merné rongálni a rúnakövet?

[[cikk1]]

3. A templomos lovagok átka

1307. október 13-án, pénteken Fülöp király V. Kelemen pápával összejátszva meglepetésszerű támadást indított templomos lovagokkal szemben, ami végső pusztulást idézett elő.

A király azonban nem kerülte el a megtorlást. Jacques de Molay-t, a lovagok vezetőjét hét éven keresztül bebörtönözték és megkínozták, végül pedig máglyán elégették. Nyilvános kivégzése előtt, Molay megátkozta a királyt és a pápát, hogy gyorsan haljanak meg, és tovább átkozta a Capet-ház családját, hogy pusztulásra.

Bizony, egy éven belül V. Kelemen pápa és Fülöp király is titokzatos körülmények között meghalt. Ezenkívül Fülöp király mindhárom fia meghalt a következő néhány évben, csakúgy, mint egyetlen férfi unokája. Ennek eredményeként a francia korona a Valois-házhoz került, ezzel véget vetett a Capet-ház uralkodásának.

[[kod1]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás