promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes, mit találtak a népszerű bevásárlóközpont falában
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Teljesen be volt már tokosodva.

Egy 50 éve eltűnt, jura korabeli fátyolszárnyú rovart szedtek ki egy arkansasi Walmart bevásárlóközpont homlokzatának belsejéből.  

Ez a faj első feljegyzése az Egyesült Államokban, és az első példány, amelyet fél évszázad óta láttak, mióta a faj rejtélyes módon eltűnt Észak-Amerikából még az 1950-es években!

A Walmartban élő példányt valójában 2012-ben találták meg először, de csak 2020-ban, egy online kurzus megtartása után jött rá a Penn State rovarazonosító laboratóriumának igazgatója, Dr. Michael Skvarla, hogy mit is látott. Az óriás rovar valójában egy Polystoechotes punctata, egy jura kori óriás fátyolka volt - írja az IFL Science.

 "Élénken emlékszem rá, mert épp a Walmartba mentem tejért, amikor megláttam ezt a hatalmas rovart az épület oldalán. "Úgy gondoltam, hogy érdekesnek tűnik, ezért a kezembe vettem, és a bevásárlásom hátralévő része alatt, az ujjaim között tartottam őt. Hazaértem, lepakoltam, és rögtön el is feledkeztem az állatról majdnem egy évtizedre"  

- mondta Sklava. 

  

A rekordot jelentő felfedezés egy időben időben bontakozott ki a Penn State-en a Rovarok biodiverzitása és evolúciója című kurzusra beiratkozott diákok kutórzusának megkezdésével.  

"Néztük, hogy mit látott Dr. Skvarla a mikroszkóp alatt, és miközben a jellemzőkről beszélt, egyszer csak abbahagyta mondandóját"  

- mondta Codey Mathis, a Penn State entomológia doktorjelöltje.  

"Együtt jöttünk rá, hogy az a rovar nem az, aminek a címkéjén szerepel, és valójában egy szuper ritka óriás csipkeszárnyast talált."  

 A Polystoechotes felfedezése az Észak-Amerikából való látszólagos kipusztulása után azt mutatja, hogy a régióban még lehetnek felfedezésre váró reliktum-populációk. Az, hogy az Arkansas állambeli Fayetteville városi területén találták meg, alátámasztja azt a feltételezést, hogy a terület az Ozark-hegységben a biológiai sokféleség fontos pontja lehet. 

  "Ez a felfedezés nem mindig hat az emberekre ugyanolyan erővel, mint talán 100 évvel ezelőtt hatott volna" 

 - mondta Louis Nastasi doktorandusz, aki jelen volt Skvarla élő Zoom felfedezésénél az óriás csipkeszárnyasról.  

"De egy ilyen felfedezés igazán rávilágít arra, hogy még egy átlagos helyzetben is rengeteg felfedezéssel lehet még találkozni a ritka rovarokkal kapcsolatban." 

  

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás