promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A magyar börtönlakók már várják a pápát - Lagzi Lajcsi is reménykedhet?
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A nagybeteg Lagzi Lajcsi egyelőre megmenekült a zsiványélettől, de a rabok már várják a börtönökben a pápa áprilisi, magyarországi látogatását. Ha a trombitakirály is bevállalta volna azt, hogy bevonul időben, akkor akár még a híres tizenegy hónapjánál is kevesebb maradhatott volna számára Őszentsége látogatásának köszönhetően. 

Ferenc pápa éppen tíz éve vezeti már a katolikus egyházat, és a kezdeti rossz statisztika javításaként immár második alkalommal látogat Magyarországra. Az argentin-olasz egyházi elsőember ezzel jócskán javított a Vatikán megítélésén, lévén elődje, XVI. Benedek nyolcéves regnálás alatt egyszer sem landolt Budapesten. Sőt, Ferenc ezzel utoléri szeretett elődjüket, II. János Pál pápát, aki szintén két ízben vendégeskedett hazánkba a kilencvenes években. 

A rendszer váltás után a lengyel pápa 1991-ben és 1996-ban jött több napos országlásra, majd celebrált miséket, és tett csodával hatásos tetteket a hívók, egyházi személyek jelenlétében. II. János Pál még azt is elérte, hogy a magyarországi fogvatartottak egy része mentesülhessen büntetésének bizonyos százaléka alól. A katolikus államokban egyébként ez nem túl ritka esemény egy-egy pápai látogatás alkalmával. Legutóbb Kubában volt hasonlóra példa, még 2011-ben, Benedek látogatásakor. Akkor a német pápa érkezésére több, mint háromezer, nem erőszakos bűncselekmény miatt elítélt börtönlakó kapott kedvezményt és/vagy amnesztiát a poszt-kommunista államvezetőségtől. 

Ferenc pápa 2021-es magyarországi látogatásakor a körülbelül 18 ezer honi fogvatartott is reménykedett ilyen-olyan engedményben a büntetésével kapcsolatban, ám erre nem volt lehetőség. Főleg, hogy a Vatikán feje éppen csak "beugrott" Budapestre a szlovákiai turnéjáról, bár még így is volt ideje levezetni az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjét. Állítólag a rabok már most izgatottak, hogy szerencséjük lehet Ferenc április végi hosszas ittléte alatt.

Egy neve elhallgatását kérő informátorunk szerint még Galambos Lajos is jobban járhatott volna ebben az esetben. Már, ha bevonult volna a hírhedt mulatós-zenész, és nem odázza el büntetésének jogos megkezdését. Mint ismert, Lagzi Lajcsi állítása szerint nem fél a börtönélettől, csupán elmondása szerint nincs olyan egészségi állapotban, amely megengedhetné, hogy bevonulhasson a híres kecskeméti, "parkettás" intézetbe. Az egyes számítások szerint a celebnek csupán tizenegy hónapot kellene rács mögött töltenie, szinte teljes izolációban. Ha ehhez hozzájönne egy kevés pápai "ajándék", akár még ennél is kevesebb lehetne.

Az idei Húsvét április 09-én és 10-én lesz esedékes, az ezt követő hetekben várható Ferenc pápa hazánkba érkezése.  

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás