promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Csúcsminőségben megmunkált, több ezer éves aranytárgyakat találtak, a tudósokat is megdöbbentette, mire használták őket
Borítókép:  Profimedia (képünk csak illusztráció!)
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Bronzkori alkotásokról van szó.

A bronzkor időszaka fontos ugrást jelentett az emberiség történetében, hiszen a fémmegmunkálás is ekkor ment át komoly fejlődésen. Krisztus előtt 3300 környékén már találhatunk példát a réz és az ón ötvözésére, vagyis a bronz előállítására, amelyből keményebb, tartósabb szerszámok és fegyverek készülhettek.

Ugyancsak a bronzkorból származik az a négy rejtélyes aranykalap, amely komoly fejtörést okozott a kutatóknak. A hatalmas, csúcsos süvegek oldalait kör alakú ábrák díszítik, amelyekről sokáig még azt sem tudták eldönteni, hogy rendelkeztek-e bármilyen funkcióval.

Annyi bizonyos, hogy a kalapok Krisztus előtt 800 és 1400 között készültek, ám nem egyszerre bukkantak rájuk, hanem 160 év különbséggel, mégpedig Németország, valamint Franciaország területén.

Az elképesztő precizitással megmunkált tárgyakról sejtették, hogy ugyanarra a célra használhatták őket, ám a szakemberek sokáig csak a sötétben tapogatóztak velük kapcsolatban. Előbb úgy gondolták, hogy termékenységi szimbólumok lehettek (a falloszhoz hasonló alakjuk miatt), de tippelték egy páncélzat részének, sőt ceremoniális vázáknak is.

Most úgy tűnik, hogy egyfajta király-papok használhatták őket, mégpedig meglehetősen praktikus okokból. Az arany kalapok oldalain lévő ábrák ugyanis a Metón-ciklust ábrázolhatják, amely 19 évet fog át, és azt a két időpontot jelöli, amikor a Hold fázisa az évnek ugyanarra a napjára esik.

Ezt a Krisztus előtti 5. században találta ki Metón görög csillagász, ám a kalapok tanúsága szerint már a bronzkori emberek is felfigyeltek a szabályszerűségre. Hihetetlen, hogy már akkor is akadtak olyanok, akik esztendőkön keresztül, elképesztő aprólékossággal figyelték az éjszakai égbolt változásait.

A kalap tulajdonosa pedig ezáltal hatalmas „varázserővel” bírt, hiszen a Hold fázisainak ismeretében előre tudott jelezni különféle csillagászati eseményeket, de olyanokat is, amelyek a földön befolyásolták az emberi életet, például a mezőgazdasághoz kapcsolódóan. A Metón-ciklus állítólag a polinéz asztronómusok számára is ismert volt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás