promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mit jelent a tulipán neve? Megdöbbentő a válasz, ezt minden férfinek és nőnek tudnia kell
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Elgondolkodtál már ezen?

A tulipán a világ egyik legkedveltebb virága, szinte nincs is olyan ember, aki ne ismerné, a Valetin-napok egyik kedvelt sztárja, főleg a piros változata. Amúgy pedig, ha kicsit szakszerűbben szeretnénk megfogalmazni, egy hagymás dísznövény, a liliomfélék nemzetségébe tartozik, és hát nemcsak egyféle van belőle, hanem 100-nál is több faj, és több ezer fajta. Szóval, ha azt mondod, hogy tulipán, akkor tényleg ezernél is több dologra kell gondolni.

A tulipán amúgy elsősorban Közép-Ázsiában található meg vadon, de Európában, a Távol- és a Közel-Keleten is őshonos. Sőt, még a Kárpát-medencében is vannak olyan fajok, amelyek vadon élnek. Az első írásos emlékek pedig több mint 1000 évről korábbról vannak. Sőt, bár történelmileg nem volt jó korszak a Kárpát-medencében a török uralma, mégis ekkor kezdődött a nagy tulipántenyésztés nálunk, ekkor születtek a legszebb tulipánok.

És hogy honnan jön a neve?

A tulipán neve perzsa eredetű, méghozzá egy bizonyos kifejezésből származik, pontosan pedig a toliban kifejezésből, mivel a virág alakja nagyon erősen hasonlít az iszlám világban széles körben használt fejfedőre, a turbánra.

Az is érdekesség, hogy Magyarországon korábban inkább úgy hívták a virágot, hogy tulipánt, csak később egyszerűsödött a kifejezés. Sokan pedig már csak ezt ismerik, a tulipántot pedig már el is felejtettük, bár a régi dalokban és mesékben még sokszor így tűnnek fel.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás