promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rejtély és döbbenet: egy szigeten keresztbe nőnek a fák
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Új-Zéland déli szigetének legdélibb pontján az Antarktisz felől fújó folyamatos, heves szelek olyan erősek, hogy az ott növekvő fák szürreális látványt nyújtanak.

Az állandó erős sarki szél egy teljesen torz formát eredményezett a növényzetben. Ez a hely tökéletes fotóhelyszín, amit előszeretettel használnak influenszerek. A fotófalként használt hely az utazókat és a helyi juhokat is vonzza, mivel ott keresnek menedéket.

Forrás: Profimedia

Maguk a fafajták nem különböznek túlságosan azoktól, amelyeket a szigeten máshol találni, de ezen a különleges helyen a fák oldalirányban nőnek, és úgy néznek ki, mint a szélfútta haj sűrű koronája.

A messze délen fekvő Slope Point-on egész nap erős szél fúj. Ennek az az oka, hogy körülbelül 4800 kilométerre található a Déli-sarktól, és az Egyenlítő alatt 5140 km-re van.

Ez a 46,6601 szélességi fokon lévő hely azért fontos, mert azt jelenti, hogy az antarktiszi szelek megszakítás nélkül 3200 km-t tesznek meg folyamatos, elkerülhetetlen széláramot okozva.

Tovább rontja az elképesztő helyzetet, hogy a Slope Point-ot alkotó szélfútta területek hirtelen egy sziklával érnek véget az óceán szélén. A szél és a zord sziklák többnyire távol tartják az embereket. A Slope Point környékét birkatartásra használják, bár nincs olyan ház, ahol emberek élnek.

A Slope Point nem az egyetlen hely a bolygón, ahol görbe fák találhatók. A találóan elnevezett lengyelországi görbe erdőben olyan fák nőnek, amelyek a tövüknél 90 fokban elhajolnak.

A Slope Point-tal ellentétben a szakértők úgy vélik, hogy a görbe erdőt valójában a fákat meghajlító emberek alkották ilyen formára, valószínűleg az 1930-as években. Hogy tenne valaki ilyet és szánna rá ennyi időt, az továbbra is rejtély marad.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás