promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy birka, egy kacsa, és egy tyúk önállóan repültek hőlégballonnal, épségben földet értek, bár a birka rálépett a kacsára
Borítókép:  youtube.com/National Geographic Learning: Young Learners (screenshoot)
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A hőlégballont egy testvérpár fedezte fel, Joseph-Michel Montgolfier és Étienne Montgolfier.

Szorgalmas kispolgári lét jellemezte őket, kezdetekben az apjuktól örökölt papírgyár vezetésével foglalatoskodtak. Mivel már ekkor fantasztikus technikai újításokat vezettek be, hamar jövedelmező lett családi vállalkozásuk.  Az anyagi biztonság megteremtette a lehetőségét annak, hogy fizikusként kísérletekbe kezdjenek.

1777-ben Michel leugrott egy magas épület tetejéről egy saját maga készítette ejtőernyővel. Mindenki megdöbbenésére egyben földet ért.

Azt mondják, hogy a léggömb ötlete egy a tűzhelyből kiáramló levegő által felrepített párnahuzatból származik. Bár van ennél egy tudományosabb magyarázat is, mégpedig az, hogy Joseph Priestley angol kémikus gázokkal végzett kísérleteiről szóló írásaiból merítették az ötletet.

Először papírzsákokkal kísérleteztek, melyeket tűz fölé tartottak és felszálltak, majd vékony textíliákkal és taft anyaggal kísérleteztek és az azokból készített zsákokkal, amelyeket szalma és gyapjú égetésekor keletkező füsttel töltöttek meg, mivel kezdetekben azt gondolták, hogy a füst emeli a magasba a gömböket, nem pedig a meleg levegő. Első, még papírból készült léggömbjük kigyulladt, a második töltés közben elszabadult és elrepült.

Szépen haladtak és fejlődtek az idő előrehaladtával, és amikor a Montgolfier testvérek 18 méter átmérőjű ballont készítettek, már XVI. Lajos király is felfigyelt a kísérletre. Személyes parancsára a hőlégballonban állatokat helyeztek el azért, hogy megvizsgálják a magaslati levegő hatását az élő szervezetre.

Egy kacsát, egy tyúkot és egy birkát küldtek fel a ballonban az égbe, így ők voltak a világ első légi utasai.

Szerencsére épségben tértek vissza a földre, ami által az is kiderült, hogy maga a repülés nem árt az élő szervezeteknek. A kakas igaz megviseltnek látszott az utazás után, de a beható vizsgálat tisztázta: nem a magasság ártott neki, hanem az, hogy a birka rálépett.

Az első emberi repülésre 1783. november 21-én került sor, bár nem a feltalálók voltak az első emberi utasok, saját életüket nem akarták kockára tenni. A bátor első utas Pilatre de Rozier és Francois Laurent volt, akik mintegy félóra alatt kilenc kilométert tettek meg Párizs fölött.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás