promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Felkavaró dolgok derültek ki Sas Józsefről, többször is meg akarták ölni gyerekkorában

Felkavaró dolgok derültek ki Sas Józsefről, többször is meg akarták ölni gyerekkorában

Színes

Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Sas Józsefet a Dunába akarták lőni még gyerekkorában.

Sas József tavaly januárban, szívelégtelenség következtében hunyt el 82 éves korában. A legendás humoristát nagyon szerették a magyarok, a Mikroszkóp Színpad igazgatója hatalmas űrt hagyott maga után. Kevesen tudják, hogy a megannyi nevetés és humor mögött milyen szörnyű emlékek és tragédiák voltak: hogy ki is volt Sas József, és milyen borzalmakat kellett átélnie kisgyerekként.

Az Újságmúzeum egy memoárt publikált a tavaly elhunyt művészről, amiben életének azon részére is kitértek, mikor a nyilasok megpróbálták őt megölni. Sas a családjával együtt a II. világháború idején költözött Budapesre, aztán jött a nyilas rémuralom, ami őket is utolérte a Klauzál utca 35-ben. Mindössze négy és fél éves volt, mikor a nyilasok ordibálva betörtek a házba, hogy összetereljék a felnőtteket és a gyerekeket. Édesapját koncentrációs táborba hurcolták - később itt is halt meg hastífuszban -, vidéki rokonait a Dunába lőtték, majd az öccsével együtt őt is el akarták vinni, hogy kivégezzék.

Mikor a szomszédasszony ezt észrevette, sikoltozva rohant Sas József édesanyjához, hogy

„Gyere gyorsan! Viszik a gyerekeidet!”.

Az asszony hiába könyörgött a nyilasoknak, hogy engedjék el a fiait, aztán egy rendőrruhás férfi segített nekik megmenekülni, amíg az egyik nyilas nem figyelt.

„Fogja a gyerekeit és szaladjon velük, vigye innen őket!”

- idézte fel a férfi szavait annak idején Sas József, aki édesanyjával, és öccsével együtt elbújt a lövöldözések, bombázások, és a nyilasok elől.

Egy nap valaki ismét berontott a házukba és lövöldözni kezdett: Sas életét ekkor egy vaskos oszlop mentette meg, az fogta fel a golyókat. A Klauzál utca 35-ös szám alatti házban még ma is megtalálható ez az oszlop; rajta a négy éves Sas József kéznyomatával.

A művész később az édesapja miatt állt színésznek: 1957-ben végezte el Rózsahegyi Kálmán színiiskoláját, majd miután vándorszínészként bejárta az országot, 1973-ban elszerződött a Mikroszkóp Színpadhoz, aminek aztán igazgatója is lett.

(Forrás: Újságmúzeum)

Borítókép:  TV2 Play

Hasonló tartalmak

Galéria - Van képünk hozzá

Színes

Tech & Tudomány

Helyi Hírek

Időjárás