promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szexmentes élet, kövérség, elcsúnyulás - ez vár rád, ha nem alszod ki magad éjszaka
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Csökkentheti a szexuális vágyat, gyengítheti az immunrendszert, gondolkodási problémákat okozhat, és akár hízáshoz is vezethet az elégtelen alvás.Továbbá, aki nem alszik eleget, növelheti a cukorbetegség kockázatát is. 

Ha úgy érzed, hogy gondjaid vannak az alvással, valószínűleg nem te vagy az egyetlen, aki ilyen problémával szenved, de jobb, ha minél előbb elkezdesz tenni az ügy érdekében. A Healthline ugyanis arról ír, hogy egészen borzasztó dolgok történhetnek azokkal, akik ilyen kelepcébe kerültek.

Érdemes még az elején megjegyezni, hogy a túl kevés és a túl sok alvásnak is megvannak a maguk hátulütői. A European Heart Journalban megjelent elemzés szerint a rövid - éjszakánként kevesebb mint 5 óra - alvási idők, és a hosszú alvási időtartamok - éjszakánként 9 óra vagy több - negatív hatással vannak a szív egészségére. Kevés alvással különösen a szívkoszorúér-betegség vagy a stroke kialakulásának esélye nő jelentősen.

Ha csak egy teljes éjszakai alvást hagysz ki, is túl sokat kockáztatsz, ugyanis egész nap nem fogsz tudni gondolkodni. Az Experimental Brain Research kutatásában egy 18 férfiból álló csoportnak azt a feladatot adták, hogy aludják végig az éjszakát és oldjanak meg egy feladatot, de a következő feladatot úgy kellett elkészíteni, hogy egy egész éjszakán át nem aludtak előtte. Az agyi funkciók, beleértve a memóriát, a döntéshozatalt, az érvelést és a problémamegoldást, romlottak, ugyanez igaz a reakcióidőre és az éberségre is.

Az elégtelen alvás csökkentheti a szexuális vágyat is. Azok a fiatal férfiak, akik egy hétig csak öt órát vagy annál kevesebbet aludtak, 10-15 százalékkal csökkent a tesztoszteron nevű hormon szintje. Ezek a férfiak arról is beszámoltak, hogy az általános hangulatuk és lendületük is romlott.

Az alváshiány miatt hízhatsz is. Egy tanulmány összesen 21 469 húsz év feletti felnőttnél vizsgálta az alvás és a testsúly közötti összefüggést. Azok az emberek, akik a hároméves vizsgálat ideje alatt minden éjjel kevesebb mint öt órát aludtak, nagyobb valószínűséggel híztak, mint azok a társaik, akik napi 7-8 órát aludtak. A hasi zsír pedig a növeli cukorbetegség kockázatát. 

Ha ezeket az érveket nem tartod elég meggyőzőnek, aludj a szépségedért! Egy tanulmányban 30 és 50 év közötti emberek csoportját vizsgálták az alvási szokásaik és a bőrük állapota alapján. Az eredmények szerint azok, akik túl keveset aludtak, ráncosabbak voltak, bőrszínük egyenetlen volt, és kevésbé volt feszes. Elégedetlenebbek is voltak a megjelenésükkel, mint kipihentebb társaik.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás