promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen érdekességek a gyilkos Orient Expresszről, amikről eddig fogalmad sem volt
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Sokan ismerik az Orient Expresszt, mivel számos filmnek és könyvnek témája a gyilkos járat. Az Orient Expressz megelőzte korát az utazás terén. Ez a stílusos vonat megfelelő módja volt az európai luxusutazásnak, mivel kifinomult nagypolgári stílusban lehetett élvezni az utazást.

Mindenki ismeri az Orient Expressz történetét, de legalábbis a nevét, azonban sokan nem tudnak olyan kis kulisszatitkokat, amiket cikkünkben összeszedtünk.

Az első utazás 1883-ban volt

Az Orient Expressz vonatok, amelyekről ma sokan tudnak, 1883. október 4-én tették meg első útjukat. A vonat 40 utassal a fedélzetén elhagyta a párizsi Gare de l'Est pályaudvart, hogy Konstantinápolyba induljon. Ez a 13 napos út olyan európai városokban is megállt, mint Giurgiu, München, Bécs, Duna és Várna.

Az eredeti vonat 2009-ig közlekedett

Az eredeti Orient Expressz vonatok virágzó időszakokat éltek meg a 20. század elején. Azonban a népszerűsége az 1970-es évekre csökkent, mivel az utazók preferálni kezdték a megjelenő légi közlekedést. Ennek eredményeként az eredeti Orient Expressz 2009. december 10-én indította utolsó járatát, amely négy nappal később, december 14-én el is tűnt az európai vasúti menetrendekből. Csak 2021-ben hozták vissza az eredeti Orient Expressz felújított változatát.

Az Orient Expressz vonatokat eladták vagy bérbe adták

Az 1970-es évekre a Compagnie Internationale des Wagons-Lits gazdasági hanyatlás miatt eladta a vonatokat az európai nemzeti vasutaknak, különösen Franciaországnak, Ausztriának és Németországnak.

A párizsi olimpiára felújítják a vonatokat

A világ már alig várja a 2024-es párizsi olimpiát, mivel az Orient Expressz is részt fog venni rajta. A történelmi vonatokat a játékok idejére felújítják, és állítólag a 19. és a 20. század eleji nosztalgikus dekorációval, „kortárs kényelemmel” kiegészítve hozzák vissza. A projekt 17 vonatot foglal magában, amelyek éttermeket, társalgókat és alvóhelyeket tartalmaznak, és luxusutazást biztosítanak az utasoknak az olimpia idején.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás