Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Megtalálta Petőfi koponyáját állítólag egy német orvos, de borzasztó dolgot művelt vele

Megtalálta Petőfi koponyáját állítólag egy német orvos, de borzasztó dolgot művelt vele

Színes

Megtalálta Petőfi koponyáját állítólag egy német orvos, de borzasztó dolgot művelt vele

Színes

Promotions 16:16

A költő 1849-ben eshetett el a segesvári csatában, halála köré is legendák fonódnak.

Petőfi Sándor a 19. század egyik legnagyobb hatású költője volt, annak ellenére, hogy meglehetősen rövid élet, csupán 26 év adatott számára. Mindössze 8 termékeny esztendő alatt is megírt legalább 1000 költeményt, amelyből mintegy 850 maradt az utókorra.

A költő 1849-ben esett el a segesvári csatában, bár néhányan úgy gondolják, hogy túlélte a szabadságharc bukását, és orosz hadifogolyként elhurcolták Szibériába. Egy barguzini sírban vélték felfedezni a maradványait, azok hitelességét azonban egyáltalán nem sikerült alátámasztani.

Se szeri, se száma a Petőfiről, illetve a haláláról szóló legendáknak, de nagy valószínűséggel kozákok ölték meg a segesvári csatatéren. Holttestét tömegsírba temették, amelynek feltárása (és így a költő csontjainak megtalálása) igen nehézkes feladat.

1902-ben érdekes történet bukkant fel a magyar sajtóban. E szerint egy szász-német származású törzsorvos, Reichenberger Bernát rátalált Petőfi holttestére a harcmezőn, akit azonnal felismert az egyenruhájáról. Az osztrák gyalogezredben szolgáló férfi nem sokat teketóriázott, hanem levágta a költő fejét, és a táskájába gyömöszölve vitte magával.

Mindezt csak 1895-ben vallotta meg fiának a halálos ágyán, így került felszínre a borzalmas história a 20. század legelején. Reichenberger a fejet állítólag kifőzte, preparálta, és a nagyszebeni otthonában őrizte. 1902-ben egy balázsfalvi iskola szertárában, annak koponyagyűjteményében találtak rá a feltételezett Petőfi-maradványra, de annak valódiságát – például a fogak teljes hiánya miatt – akkor sem tudták alátámasztani.

A kegyeletsértő történet kapcsán megszólalt az egykori barát, az akkor 77 éves Jókai Mór is, aki badarságnak tartotta az egész sztorit. Már a kiindulópontot is, hiszen szerinte Petőfit nem lehetett az uniformisáról felismerni, mert a csatában civil ruházatban, szürke vitorlavászon zubbonyban és sötétszürke kalapban vett részt.

Az ominózus koponyának viszonylag gyorsan nyoma veszhetett, ha egyáltalán létezett, pedig a mai DNS-vizsgálatok segítségével alighanem könnyen megállapítható volna, hogy kihez tartozott.

Borítókép: Profimedia

Legolvasottabb hírek

Legújabb galéria