promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Új hírek Coolio haláláról, mintha már 1995-ben elbúcsúzott volna tőlünk
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

„Ha nem tudják megérteni, akkor hogyan érthetnének meg engem?"

Coolio a 90-es évek egyik legfelkapottabb és legsikeresebb rappere volt, és akkor is a zenéért élt, amikor fiatalon önkéntes tűzoltónak vagy épp biztonsági őrnek állt a Los Angeles-i repülőtéren. Be lehetne skatulyázni őt is, mint általában a legtöbb hasonló kaliberű személyiséget, csak felesleges lenne. Tanulékony, szorgalmas és intelligens gyereknek is volt már elkönyvelve, viszont - talán - a sok külsői nyomástól és ingertől vált egyre vadabbá, olyanná, mint aki meg akarja mutatni, hogy nincs olyan ember, aki legyőzhetné őt. Álarc mögé bújt egész életében, hogy ne tudják bántani?

A családi fészekből, az iskolai környezetből elég hamar bekerült az utcai létbe, egy bizonyos Baby Crips nevű bandához csapodott, aminek köszönhetően felvett egy még erőszakosabb képet már azzal is, hogy fegyverrel járt iskolába. Lehet mondani, hogy minden kissrác a saját és mások határaival játszik gyerekkorában, de én úgy vagyok vele, hogy minden ilyen viselkedés egyfajta jel és segélykiáltás azért, mert nincs minden rendben.

Már az is egyfajta aggodalomra adhat okot, ha egy fiatalkorú minél jobban el próbálja hitetni a keménységet: minél hangosabb vagy, annál inkább vagy a legérzékenyebb. És ő jó párszor hangos volt: az össze-vissza jövő, de azért annyira sosem sikeres szerelmi életével, a szövegeivel, vagy a már-már jelenlétével, illetve hogy hirtelen a gigasztárból eltűnő jelenségével. Egyébként, ha már párkapcsolat...

A sok nő közül, akiknek a fenegyerek csapta a szelet, volt egy magyar lány is, az operaénekes, Medveczky Katalin: a vele való kapcsolatot Coolio komolyan is gondolhatta volna, mert meg is kérte a kezét, amikor 2011-ben itt járt Magyarországon.

„10 évvel ezelőtt találkoztunk, egy rapversenyt nyertem Ausztriában. Az volt a nyeremény, hogy felvehettem Coolióval pár dalt,

- nyilatkozta akkoriban Medveczky Katalin a Fókusznak, aki 2011-ben már két éve járt a zenésszel. Bár 10 évvel ezelőtt találkoztak és a rapper nyolcévig nem vette komolyan a lányt és talán a saját érzéseit, 2011-ben mégis úgy tűnt, komolyan gondolja a párkapcsolatukat,

„Imádom őt és ő lesz a feleségem. El fogom venni és gyerekeink lesznek."

A lány anyukájával is ekkor találkozott először, de a házasságból, illetve a se veled - se nélküled kapcsolatból sem lett végül semmi, és a zenész végül csak egyszer házasodott meg életében, 1996-ban, aminek viszont 2000-ben vége is lett. Az Igazit látszólag nem találta meg egy nő formájában, de a hat gyermeke mindenféleképpen az Igaziak voltak a számára.

A középiskolában valahogy megtalálta a rap és a rapversenyek, ahol Coolio Iglesias lett, amiből a későbbiekből már csak a Coolio maradt. Kicsit úgy tűnik, hogy minden könnyedén, vagyis magától értetődően mehetett volna, hiszen versenyek és studiózás, de azt hiszem a rapper is élőpéldája annak, hogy nehezen dolgozzuk fel, ha valamit elénk próbálnak rakni Odafentről.

Elég hamar belefutott a kokainba, rehabilitációra is került, és amikor kikerült onnan, igyekezett visszarázódni a hétköznapi valóságba a leghétköznapi munkákkal, de a rap-karriert sosem engedte el. Az a baj, ha az emberek megtudják valakiről, hogy van valamilyen függősége, akkor már - akár tudat alatt - elkönyvelik gyengének és nem látnak mást, ha az illetőre néznek, csak azt a függőt, aki mennyire más lehetne, ha nem élne olyan dolgokkal, amikkel él. De az ember mindig több, mint az eszközei a valósághoz. De az ember mindig több, mint amennyit néha a többiek érzékelnek belőle.

Coolio, a „Gansta's paradise" sláger előadója, és aki szinészként és producerként és még séfként is megállta a helyét, szeptember 28-án, szerda délután a saját fürdőszobájában hunyt el. 59 éves volt.

A CNN szerint, egy ismeretlen hívta fel a mentősöket egy sürgős eset miatt és amikor kiértek, a rappert találták eszméletlenül a földön. 45 percig próbálták újjáéleszteni, de sikertelenül.

„Szomorúak vagyunk kedves barátunk és ügyfelünk, Coolio elvesztése miatt, aki ma délután elhunyt,”

- jelentette be a managerre, Sheila Finegan az előbb említett sajtónak, és hozzátette,

„Tehetsége egy ajándék volt, amivel megérintette a világot, és nagyon fog hiányozni. Köszönet mindenkinek világszerte, aki hallgatta a zenéjét, és mindenkinek, aki most is őszintén imádkozik érte."

Mindenesetre a Twitterre már felkerült egy kép, amin hordágyon viszik el az 59 éves rapper holttestét...

Az, hogy visszacsúszott-e a kábitószerbe, és az vitte el a Földről, még nem tudni. Talán nem is lényeges. Inkább csak egy valami a lényeg, hogyha most meghallgatjuk azt a dalát, ami a sikert meghozta neki 1995-ben, ami Grammy-t adott neki, hogy abban mintha már akkor elbúcsúzott volna... Vajon most már megtaláltad a békéd, Coolio?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás