promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mikor lett ember és kutya legjobb barát? A kutya mitológia választ ad nekünk és bemutatja az utat a 3 fejű kutyától napjaink kedvenceihez
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A mítoszok és elbeszélések alapján a kutyákat először Ázsiában háziasították. Van egy görög metszet Herkulesről, ahol a háromfejű Cerberus kutyát kötéllel a nyakában titokzatos lángok közepette tartja kezében a görög Isten. De vajon mikor szelídült meg a farkas? Mikor lett először hűséges barátja kutya az embernek? Ezt fejtegetjük.

Az ókori görög mitológiában Herkules elfogja Cerberust (16. századi német metszet ábrázata alapján), a háromfejű kutyát, aki az alvilág kapuját őrzi. Az ehhez hasonló mítoszok fényt deríthetnek a kutyák háziasításának történetére.

Tom Edison Shaggy Dog című novellájában felfedezi, hogy a kutyák intellektuálisan felsőbbrendű lények.

Valójában annyira okosak, hogy megtalálták a lehető legegyszerűbb módot a túlélésre: megszerettetni magukat az emberekkel.

Amikor Edison szembesül a saját kutyájával ezzel a kinyilatkoztatással kapcsolatban, a kutya azt mondja: „Nézze, Mr. Edison. Miért nem hallgat erről? Ez több százezer éve mindenki megelégedésére működik. Ne ébreszd fel az alvó oroszlánt."

Ez a hosszú távú fajok közötti barátság intenzív tudományos kutatás témája, bár az, hogy hol, mikor és miért kezdődött, továbbra is homályos. A tudósoknak régészeti és genetikai bizonyítékokra kellett hagyatkozniuk a felderítésben.

 A farkasok és a korai háziasított kutyák közötti hasonlóságok azonban megnehezítik a kutatók munkáját abban, hogy meg tudják különböztetni őket egymástól, hiszen a farkasokat háziasították a tudomány szerint.

Az ókori mítoszok elterjedése, miszerint a kutyákat a túlvilágra vezető kalauzként azonosítják, arra utalnak, hogy őseink kezdetben nem vadászpartnereik miatt háziasították a farkasokat, ahogyan azt általában hiszik, hanem lelki és szimbolikus okokból. Ez a hipotézis megfelel bizonyos régészeti leleteknek, például van egy 14 000 éves németországi sír, amelyben egy házaspár és két kutya található. Ez azt jelenti, hogy 14000 évvel ezelőtt a kutya az ember legjobb barátja volt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás