promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Te kijavítod mások helyesírását? Ha igen, brutális dolgot állapított meg rólad egy kutatás - Nyelvtannácik nagyító alatt
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Vannak a nyelvtannácik és azok, akik minden szót vagy fél mondatot külön sorban írnak Messengeren, ráadásul még helytelenül is. Na ezt vizsgálta egy kutatás, hogy miben tér el a két csoport?

Mi a különbség a két embercsoport között? Akik képesek kijavítani mások helyesírását és azok, akiket még csak nem is zavar, ha nyilvánosan is helytelenül és igénytelenül írnak. Az utóbbi kategória, konkrétan fájdalmait érez, egy-egy elírt karakter láttán és állandó késztetést éreznek arra, hogy helyreigazítsanak másokat.

A tudomány is foglalkozott a kérdéssel és meghatározta, hogy milyen készségei, személyisége van azoknak, akiknek különbözik a nyelvtani hozzáállásuk.

Na, de melyik vagy Te? Aki kijavít, vagy akit már javítottak ki?

A Michigan-i Egyetemen végzett kutatás során arra kértek 80 vizsgált személyt, hogy olvassanak fel egy direkt rosszul megírt szöveget. Van, akit nagyon zavart, van aki csak simán felolvasta, mintha mi se…

Ezután egy társadalmi- és intelligencia-tesztet végeztettek velük, és arra a megdöbbentő megállapításra jutottak, hogy az introvertált személyiséggel rendelkező emberek felidegesítették magukat mások által vétett helyesírási hibán, míg az extrovertált személyiségek nem foglalkoztak azokkal az apró hibákkal.

Az extrovertált személyek teljesen felül tudnak emelkedni azon hogy ki milyen helyességgel ír, kevesebbet foglalkoznak mások negatív oldalaival, ezért van az, hogy sokkal ember-központúbbak, barátságosabbak és jobban érzik magukat társaságban, míg az introvertált emberek kevésbé szeretik az embereket, és valószínűleg éppen ezért egyből szemet szúr nekik, ha valaki egy általuk elfogadhatatlannak tartott hibát vét és ilyenkor jól meg is mondják a másiknak, amiért persze azonnal fejét is veszik az illetőnek.

Ha tehát valamikor téged is kijavít valaki, óvatosan, mivel nagy eséllyel nem is szeret vagy kedvel téged, sőt az is lehet egyenesen utál.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás