promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ne higgy a szemednek: ha szerinted a két nyíl egyforma, jobb ha elolvasod cikkünket
Borítókép:  Wikipédia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az érzéki csalódás, azaz az illúzió, egy olyan pszichológiai jelenség, amelynek során nem tudjuk valóságosan értelmezni a látottakat. Az agyban nem megfelelően kódolt üzeneteket kapunk, érzékszerveink becsapnak minket.

Bármelyik érzékszervünk okozhat illúziót, mint például optikai csalódások, hallási, szaglási, tapintási illúziók, valamint az időérzékkel és az egyensúly-érzékeléssel kapcsolatosak jelenségek. De egy biztos, egy-egy érzéki csalódás ugyanazt a hatást kelti a többségnél, ugye erre építenek az illuzionisták. Kevesen látják, érzik elsőre a csalódás mentes valóságot.

Jellemző az illúziókra, hogy az emberek többségénél ugyanazt a hatást, vagy nagyon hasonlót vált ki. Sokszor a „trükk” ismerete sem képes eloszlatni az érzéki csalódást.

Most mutatunk pár híres vizuális illúziót:

Hermann-rács

Te is látod a villódzó sötét pontokat ezen a képen?

brainmanpictures.piwigo.com

Itt akkor alakul ki az illúzió, amikor a fehér vonalak találkoznak egy-egy fehér pöttyel, miközben mi a fekete kockák hatására fekete pöttynek látjuk a valójában fehér pöttyöket. Ludimar Hermann majdnem százötven évvel ezelőtt fedezte fel a róla elnevezett vizuális illúziót, melynek biológiai magyarázatára sokat kellett várni.

Müller-Lyer illúzió

Milyennek látod a két nyilat?

 

Forrás: Wikipédia

Franz Carl Müller-Lyer német szociológus-pszichológus felfedezése 130 évvel ezelőttről egy nagyon híres érzéki csalódás. A feladvány két vonalból áll: a felső, „befele nyilas” vonal hosszabbnak, az alsó, „kifele nyilas” vonal rövidebbnek tűnik. Azonban csak az érzékszervünk játszik az elménkkel, hiszen a valóságban pontosan ugyanolyan hosszúak ezek a nyilak.

99461
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás