promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Létezik egy titkos múzeum az elpusztult Pompeii tárgyaiból, amelyek mindig megdöbbentik a látogatókat
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Arcpirító alkotásokkal van tele, a Vezúv hamuja által betemetett ókori városból.

A Vezúv kitörése egyetlen nap leforgása alatt elpusztította, majd hamuval takarta be Pompeii és Herculaneum városokat Krisztus után 79-ben. Az ókori települések feltárása mind a mai napig tart, ám a régészek olyan tárgyakat, alkotásokat is rendszeresen találnak a föld mélyében, amelyek nem a fiatal szemeknek való látványok.

Kevesen tudják, hogy ezeket a nápolyi Nemzeti Régészeti Múzeumban elkülönítetten őrzik, mégpedig a Titkos Teremnek (vagy még fellengzősebben: Titkos Múzeumnak) nevezett helyiségben, és nem véletlenül.

A kollekció jelenleg nagyjából 250 darab erotikus, sőt pornográf alkotásból áll, amelyek természetesen a szexualitás, a nemi örömszerzés témája köré csoportosulnak. Nemcsak emberi, de állati alakok üzekedését is ábrázolják, az utóbbiak elsősorban mitológiai utalások.

Az 1960-as évekig ezeket csak az urak tekinthették meg, hölgyeket nem engedtek az obszcén tárgyak közelébe. A férfiaknak pedig belépődíjat kellett leperkálniuk, ha ki akarták elégíteni a kíváncsiságukat, a hely tehát egy kvázi peep show-ként működött.

A Pompeiiből és Herculaneumból előkerült, zavarba ejtő leletek ma már témák szerint vannak csoportosítva a Titkos Múzeumban. Mitológiai témájú freskók, erotikus falfestmények a hajdani bordélyok mellett magánházakból is előkerültek. A falloszt mintázó műtárgyaknak egész garmadájára bukkantak rá a régészek, ezek ugyanis szerencsehozó, gonoszűző szimbólumoknak számítottak.

A legmegbotránkoztatóbb kétségkívül az a szobor, amelyen egy ördögfejű férfialak egy kecskével tölti a kedvét. Ő Pán, a görög mitológia pásztoristene, aki szoros kapcsolatot tart a nimfákkal. Az egyikbe bele is szeretett, és a szépség csak úgy tudott elbújni előle, hogy nádszállá változott. Pán levágott belőle egy darabot, és így készítette el híres hangszerét, a pánsípot.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás