promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Világszenzáció: dinoszauruszt találtak Magyarországon, ráadásul egy 5 méteres ragadozót
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Iharkút nem csak egykori bauxitbányáiról híres, de a Bakony lankái között megbúvó település, napjainkban világviszonylatban is kiemelt jelentőségű dinoszaurusz lelőhelynek számít.

Iharkút egykor óceáni szigetként ártéri vidék volt, amely alkalmassá tette, hogy megőrizze magában az egykori szubtrópusi élővilágot. Az iharkúti lelőhely a Kréta korban keletkezett.

A leletek lelőhelye a Bakonyi iharkúti bauxitbányában található. A bánya északi részén találták meg az első gerinces maradványokat.

Minden ősmaradványt, amit Iharkútról ástak elő a Magyar Természettudományi Múzeumban helyeztek el. A leleteket folyamatosan tanulmányozza a Múzeum és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Őslénytani Tanszéke.

A lelőhelyről négy különböző dinoszaurusz csontjai kerültek elő. Ezek közül kettő ragadozó dinoszaurusz, kettő pedig a madármedencéjű dinoszauruszok rendjébe sorolható. A Theropoda dinoszauruszhoz eddig biztosan csak fog leleteket sorolhatunk. A két ragadozó közül a kisebbik egy kb. pulyka méretű raptor a nagyobbik pedig egy kb. négy méter hosszú ragadozó dinoszaurusz lehetett.

A lelőhely leggyakoribb dinoszaurusza a csak innen ismert Magyarosaurus egy tormai páncélos dinoszaurusz.

A híres dínónak nem csak a fogát hanem öt részleges csontvázát, illetve több száz izolált csontját, páncélelemét, fogát találták meg az ásatások során. Ez a növényevő dinoszaurusz közel 5 méter hosszú volt, négy lábon járt, mint egy ló és testét több száz páncélelem borította. Fogai jellegzetesen csipkézett koronájúak. Az állatnak több közeli rokona is van, az egyik Európában, mint például a felső-kréta lelőhelyről leírt Struthiosaurus, illetve az észak-amerikai Pawpawsaurus.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás