promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rákkeltő mikrohullám? Most megmutatjuk, hogyan ne kapj sugárzást
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A mikrohullámú sütő egy alapvető kelléke a konyhai eszközöknek. Néhány perc alatt egy zacskó kukoricamagból forró pattogatott kukorica pirulhat, vagy egy fagyasztott ételből több fogásos menüsor lehet a családi asztalon.  A mikró a kényelmet szolgálja, na de milyen áron?

Van rá esély, hogy a mikrohullámú sugárzás rákot okozhat?

Régi tévhit, hogy a mikrohullámú sütő használata rákhoz vezethet.

A mikrohullámú sütők az elektromosságot egyfajta alacsony frekvenciájú elektromágneses sugárzássá alakítják át, amelyet mikrohullámoknak neveznek. Képzeld el az elektromágneses sugárzást, mint egy energiaspektrumot, amelyben rádióhullámok és mikrohullámok a legalacsonyabbak, míg gamma- és röntgensugarak magasabbak. Például a rákkezelésben alkalmazott sugárterápia röntgensugárzást használ a rákos sejtek elpusztítására és a daganatok csökkentésére, mivel a röntgensugárzásnak több energiája van, és így mélyebben behatol a szervezetbe. A mikrohullámú sütő belsejében található magnetron vagy nagy teljesítményű vákuumcső hozza létre a mikrohullámokat, és a mikrohullámú sütő belsejében lévő fémfalak folyamatosan visszaverik ezeket a hullámokat.

A mikrohullámok felmelegítik az ételt azáltal, hogy az ételben lévő vízmolekulákat rezegtetik. Néha a sütő belsejében lévő forgó tányér biztosítja, hogy az étel minden részét egyformán érjék a hullámok, hogy az étel egyenletesebben melegedjen fel.

Miért nem jön ki a sugárzás a mikrohullámú sütőből? A sugárzás addig marad a mikrohullámú sütőben, amíg az ajtók zárva vannak. Valójában a mikrohullámú sütők csak akkor működnek, ha az ajtók zárva vannak. Ráadásul a mikrohullámú sütők biztonsága érdekében az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) szabályozza a mikrohullámú sütő használatára vonatkozó előírásokat és biztonsági előírásokat. Például minden mikrohullámú sütőnek legalább 2 különálló biztonsági zárral kell rendelkeznie, hogy ne működjön, ha az ajtaja kinyílik.

Kiszivároghat a sugárzás a mikrohullámú sütőből?

Az FDA szabályai azt is kimondják, hogy csak bizonyos mennyiségű sugárzás szivároghat ki a mikrohullámú sütőből körülbelül 2 hüvelyk távolságban vagy távolabb.

A mennyiség négyzetcentiméterenként 5 milliwatt, ami az emberre nem veszélyes sugárzási szint. Azonban előfordult néhány ritka sugárterhelés. A legtöbb baleset azért történt, mert a mikrohullámú sugárzás az ajtó résein vagy a tömítéseken keresztül távozott.

Ha távolabb áll a mikrohullámú sütőtől, csökken a mikrohullámú sugárzás kockázata.

Ennek az az oka, hogy a mikrohullámú energia csökken, ahogy távolodunk magától a mikrohullámú sütőtől.

NE állj soha a sütő mellé!

Maradhat-e sugárzás vagy mikrohullám az ételemben? Nem. Az étel nem tartja vissza a sugárzást főzés, melegítés után.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás