promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Stresszes vagy kedvetlen vagy? Íme pár szuper módszer pszichológusoktól, amivel javíthatod a mentális egészségedet - Első rész
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Mentális egészségünk és érzelmi jólétünk fontos alkotóelemei általános egészségi állapotunknak. Valójában ugyanolyan fontosak, mint a testi egészségünk. 

Mentális egészséget olyan egészségügyi állapotok befolyásolhatják, mint a depresszió. A környezeti tényezők, mint például emberi kapcsolataink vagy munkánk is hatással vannak mentális állapotunkra. Érzelmi egészségünk összefügghet társasági életünkkel, párkapcsolati életünkkel és gondolkodásmódunkkal. Nem számít, milyen helyzetben vagyunk, lépéseket kell tennünk, hogy javítsuk mentális és érzelmi egészségünket. Először is legyen ez egy fő szempont az elkövetkezőkben. Miután felmértük igényeinket elkezdhetjük keresni a módját, hogy mi úton módon tehetünk a lelkünkért.

A mentális és érzelmi egészség javítása első lépés

Üljünk le és készítsünk egy fontossági listát. Nézzük a nagy képet. Vannak olyan területek az életedben, ahol tudod, hogy tudnál változtatni, fejlődni? Szánj rá időt, hogy kitaláld, melyik terület a legfontosabb számodra.

Egy-egy ilyen prioritásod lehet, hogy mondjuk pozitívabb kapcsolatot szeretnél kialakítani egy családtaggal. Egy másik prioritás lehet annak kitalálása, hogyan lehet fenntartani a munka és a magánélet közötti egyensúlyt, a megfelelő testi egyensúlyt és megfelelő emberi kapcsolatokat. Ha kitalálod, hogy mit szeretnél a legjobban fejleszteni önmagadon, könnyedén megtalálhatod a megfelelőbb utat ennek elérésére.

A mentális és érzelmi egészség javítása második lépés

Végezz önértékelést. Az általános intelligencia mellett mindenki rendelkezik az úgynevezett "érzelmi intelligenciával" vagy EQ-val. Az EQ arra utal, hogy mennyire érti meg önmaga érzelmeit és tetteit az adott személy. Az EQ meghatározása remek kiindulópont, ha javítani szeretnéd szellemi és érzelmi jólétedet. A neten már hozzáférhetőek ingyenes EQ tesztek.

Egy mentálhigiénés szakember is segíthet az EQ meghatározásában. Azért jó tisztában lenni EQ eredményünkkel mert talán rájöhetsz, hogy nem vagy jó az érzelmeid kinyilvánításában. Ez kiindulópontot jelenthet a fejlődéshez.

Mentális és érzelmi egészség javítása harmadik lépés

A meghatározott célok. Miután elvégezted az önértékelést és egyértelműen meghatároztad azokat a területeket, amelyek fejlesztésére szeretnél összpontosítani, szánj időt néhány világos, elérhető cél kitűzésére. Ezek lehetnek hosszú távú és rövid távú célok is.

Például célul tűzheted ki, hogy minden nap 10 percet meditálsz vagy önfejlesztesz egy kis olvasással. Ez egy rövid távú cél. Az is lehet cél, hogy "Szeretném az év végére magabiztosabbnak érezni magam a konfliktuskezelési stratégiáimban." Ez inkább egy hosszú távú cél.

Írd le a céljaidat. Ez segít rögzíteni őket, és nagyobb valószínűséggel food megvalósítani őket.

Mentális és érzelmi egészség javítása negyedik lépés

Dolgozd fel az érzelmeidet. Az érzelmi jólét javításának fontos része az érzelmek elismerésének megtanulása. Néha egyszerűbbnek tűnik félretolni egy kellemetlen érzést. Fontos azonban, hogy feldolgozd az érzelmeidet. Az érzelmek feldolgozása többlépcsős folyamat.


Ez a folyamat a következőket tartalmazza:

Érzékelés. Ilyenkor veszed észre, hogy érzel. Lehet, hogy ehhez az érzelemhez fizikai érzés társul. Például ha szomorúnak érzed magad, szúró, szorító érzést észlelhetsz a mellkasodban.

Elnevezés.  Nevezd nevén a gyereket. Ilyenkor nevet adsz egy érzelemnek. Például eldöntheted, hogy szomorúság az, amit érzel. Fontos beazonosítanod az érzéseidet, nem is gondolnád, de az emberek többsége nincs tisztában azzal, amit érez vagy elnyomja magában. Mond ki hangosan!

Attribúció. Ez az, amikor megpróbálod megtalálni a benned lévő érzelem forrását. Például a szomorúság érzését egy rossz munkahelyi napnak vagy egy barátoddal való veszekedésnek tulajdonítod.

Értékelő. Ilyenkor azt kell szemügyre vedd, hogy milyen érzéseket kelt benned az érzelem. Például, ha dühös vagy és ez téged elszomorít, azt is jelentheti, hogy társadalmi helyzeted vagy kultúrád miatt nem lehetsz dühös és az érzés maga elszomorít téged.

Hatás. Ekkor döntöd el, hogy mit fogsz tenni, hogy kifejezd vagy megbirkózz az érzelmeiddel. Például, ha szomorú vagy, akkor dönthetsz úgy, hogy írsz róla, elmész sétálni, felhívsz valakit, vagy egyszerűen csak ülsz és nem csinálsz egy ideig semmit.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás