promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Íme a tudományos bizonyíték arra, hogy a kutyád szeret téged
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A legtöbb kutyatulajdonos azt mondja, hogy kedvencük szereti őket. De vajon ez az igaz szerelem, vagy a kutyák csak táplálékért manipulálnak minket?

Nézzük meg az erre vonatkozó a tudományos bizonyítékokat.

Az emberek és a kutyák közös múltra tekintenek vissza. A tudósok többnyire egyetértenek abban, hogy körülbelül 10 000 évvel ezelőtt az embereknek voltak háziasított kutyusai, és egy 2013-as kutatás azt mutatja, hogy a két faj azóta genetikailag is alkalmazkodott egymáshoz.

De vajon szeretnek minket a kutyák? Nos, meglepően sok bizonyíték támasztja alá, hogy igen.

Íme a szerelem kémiai bizonyítékai:

az első tudományos bizonyíték az „oxitocin tekintet”.

Az oxitocin egy hormon, amely neurotranszmitterként működik az agyban.

Egy 2015-ös japán tanulmány szerint, amikor az emberek és a kutyák egymás szemébe néznek, oxitocint bocsátanak ki.

Ugyanezek a kutatók azt is megállapították, hogy a farkasok ritkán néznek az emberek szemébe, és úgy tűnik, hogy nem bocsátanak ki oxitocint, ami azt jelenti, hogy a háziasított kutyák egyedülállóak ebben a képességben.

Egy másik tanulmányban kimutatták, hogy a kutya agya másképp reagál, amikor megszagolja a gazdáját.

Egy pár kutyát megtanítottak egy MRI-készülékben mozdulatlanul ülni, hogy megfigyeljék agyuk azon részét, amely koordinálja az idegi „jutalmazó rendszerüket”. Amikor a kutyák megszagolták gazdájukat, az agyuk jutalom központja reakcióba lépett. Amikor a kutyák más véletlenszerűen kiválasztott embereket vagy kutyákat szagoltak, a hatás nem volt olyan erős, mint saját gazdájuknál. De tegyük hozzá, hogy nem teljesen világos, hogy a kutyaagy csak az étkezési időhöz köti-e a gazdáját.

Egy másik vizsgálat szerint az emberi és a kutyaagy az érzelmekkel telt hangokat is hasonló módon dolgozza fel.

A kutyatulajdonosok rendszeresen beszámolnak arról, hogy kutyáik szeretetet mutatnak, és a többi főemlőstől eltérően a kutyák szemkontaktust keresnek az emberekkel.

Ráadásul a gyerekekhez hasonlóan a kutyák is gyakran rohannak a gazdájukhoz, ha megriadnak – amit más állatok ritkán tesznek. A viselkedési jeleken felül egy 2016-os tanulmány kimutatta, hogy a kutyák képesek felismerni az emberi érzelmeket az arcunkon.

A kutatók boldog és szomorú emberi arcokat ábrázoló képeket helyeztek el az egyes tesztkutyák előtt, és egy boldog vagy dühös emberi hangot játszottak le ismeretlen nyelven. A kutyák gyakrabban nézték a hanghoz illő arcot.

Még ha nem is szerelemről van szó, de úgy tűnik, érzelmi kapcsolat van a két faj között.

 

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás