promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tudod, honnan fakad az undor? Egy védekező mechanizmus, hogy megvédje az életed – na de hogyan? Érzelmi pszichológia kisokos/második rész
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Sokféle érzelem van, amelyek hatással vannak arra, hogyan élünk és hogyan kommunikálunk másokkal. Időnként úgy tűnhet, hogy ezek az érzelmek uralnak bennünket. Döntéseinket, cselekedeteinket és véleményünket befolyásolják az adott pillanatban átélt érzelmeink.

 Most nézzük meg a 6 alapvető érzelem másik hármasát:

4. Undor

Az undor egy másik az Eckman által leírt hat alapvető érzelem közül. Az undort többféleképpen is meg lehet jeleníteni, többek között:

  • Testbeszéd: elfordulás az undor tárgyától
  • Fizikai reakciók: például hányás vagy viszketés
  • Arckifejezések: például az orr ráncolása és a felső ajak felgöngyölítése

Ez az ellenszenv érzése számos dologból eredhet, beleértve a kellemetlen ízt, látványt vagy szagot. A kutatók úgy vélik, hogy ez genetikailag kódolva van belénk, ugyanis ez az érzelem olyan élelmiszerekre adott reakcióként fejlődött ki, amelyek károsak vagy végzetesek lehetnek. Amikor az emberek megszagolják vagy megkóstolják például a megromlott ételeket, az undor tipikus reakció.

A rossz higiénia, a fertőzés, a vér, a rothadás és a halál szintén undort válthat ki. Ez lehet a szervezet módja annak, hogy elkerülje azokat a dolgokat, amelyek átvihető betegségeket hordozhatnak.

Az emberek erkölcsi undort is tapasztalhatnak, amikor megfigyelik, hogy mások olyan magatartást tanúsítanak, amelyet gusztustalannak, erkölcstelennek vagy gonosznak találnak.

5. Harag

A harag különösen erős érzelem lehet, amelyet ellenséges érzés, izgatottság, frusztráció és másokkal szembeni ellenállás jellemez.

Ha egy fenyegetés harag érzését váltja ki, hajlamosak lehetünk arra, hogy elhárítsuk a veszélyt és megvédjük magunkat. A harag gyakran a következőkön keresztül jelenik meg:

  • Arckifejezések: például a homlokráncolás vagy a dühös pillantás
  • Testbeszéd: például határozott álláspont felvállalása vagy elfordulás
  • Hangszín: például mogorva beszéd vagy kiabálás
  • Fiziológiai reakciók: például izzadás vagy kipirosodás
  • Agresszív viselkedések: például tárgyak ütése, rúgása vagy dobása

Míg a haragot gyakran negatív érzelemnek tekintik, néha hasznunkra is válhat, ha például arra ösztönöz minket, hogy  tisztázzuk a párkapcsolati problémáinkat, és cselekvésre is ösztönözhet minket, hogy megoldást találjunk a zavaró dolgokra.

A harag azonban akkor válhat problémává, ha túlzott, vagy egészségtelen, veszélyes vagy mások számára káros módon fejeződik ki. Az ellenőrizetlen harag gyorsan agresszióvá, bántalmazássá vagy erőszakká változhat.

Az ilyen típusú érzelmeknek mind lelki, mind fizikai következményei lehetnek. Az ellenőrizetlen harag megnehezítheti a racionális döntések meghozatalát, és még a fizikai egészségére is hatással lehet.

A haragot összefüggésbe hozták a szívkoszorúér-betegségekkel és a cukorbetegséggel. Összefüggésbe hozták az olyan egészségügyi kockázatokat jelentő viselkedésekkel is, mint az agresszív vezetés, az alkoholfogyasztás és a dohányzás.

6. Meglepődés

A meglepődés általában meglehetősen rövid, és valami váratlan eseményt követő fiziológiai megdöbbentő reakció jellemzi.

Ez a fajta érzelem lehet pozitív, negatív vagy semleges. Kellemetlen meglepetés lehet például, ha valaki kiugrik egy fa mögül, és megijeszt minket. Kellemes meglepetés lehet azonban, ha hazaérkezve egy meglepetés partival várnak minket a barátaink születésnapunk alkalmából.

A meglepetést gyakran a következők jellemzik:

  • Arckifejezések: például a szemöldök felhúzása, a szemek kitágítása és a száj kinyitása
  • Fizikai válaszok: például ugrás a meglepetéstől
  • Verbális reakciók: például kiabálás, sikoltozás vagy zihálás

A meglepődés egy másik olyan érzelem, amely kiválthatja szintén a harc vagy menekülés reakcióját. Amikor az emberek megriadnak, adrenalin-kitörést tapasztalhatnak, amely felkészíti a testet a harcra vagy a menekülésre.

A meglepő és szokatlan események jobban megragadnak bennünk, mint mások. A kutatások azt is kimutatták, hogy az embereket jobban felcsigázzák a meglepő érvek, és jobban odafigyelnek rájuk. Ez a pszichológiai alapja a kattintás vadász címeknek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás