Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Rosszul töröljük a fenekünket, teljesen félreértelmezzük a vécépapírt – állítja egy szakértő

Rosszul töröljük a fenekünket, teljesen félreértelmezzük a vécépapírt – állítja egy szakértő

Színes

Rosszul töröljük a fenekünket, teljesen félreértelmezzük a vécépapírt – állítja egy szakértő

Színes

Promotions 07:07

Sem a törlés iránya, sem a módszere nem megfelelő.

A vécépapír egy mindennapi használati eszköz, amelyről szinte tudomást sem veszünk – egészen addig, amíg el nem fogy, éppen nálunk, vagy pedig egy globális veszélyhelyzet miatt (lásd koronavírus-járvány) hiánycikké nem válik a boltokban.

A toalettpapírt már a 6. századi Kínában feltalálták, tömegtermékké pedig a 14. században vált. Modern változatát, a gurigára tekercselt vécépapírt 1883-ban szabadalmaztatta egy Seth Wheeler nevű amerikai, így övé a kínos dicsőség ezen a téren.

Most pedig egy Sameer Islam nevű youtuber doktor azt állítja, hogy az egészségügyi papírt valószínűleg a legtöbb ember helytelenül használja. Márpedig ha ezt tesszük, azzal komolyan megnöveljük a bakteriális fertőzés lehetőségét.

A túl durva módszer éppolyan veszélyes lehet, mint a túl nagyvonalú törölgetés. A nyomás, dörzsölgetés, vakargatás, karmolászás sem tesz jót a végbélnyílásnak, hiszen az a test egyik legérzékenyebb területe.

Sameer Islam a hagyományosan elterjedt törölgetés helyett inkább a gyengéd felitatást javasolja, valahogy úgy, mint amikor az izzadt homlokunkat nyomkodjuk egy zsebkendővel. A szakértő a bidét, vagy a megvizezett vécépapírt is hasznosabbnak tartja a száraz papírnál.

Ami pedig az irányt illeti, az elölről hátrafelé törölgetést javasolja, még ha ez elsőre furcsának, nem kézre esőnek tűnhet is. A hátulról előre haladással ugyanis baktériumokat juttathatunk olyan területekre, ahová azokat a legkevésbé szeretnénk.

Borítókép: Profimedia