promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Soha nem gondolnád, mit jelent valójában, hogy leesett a tantusz
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Rengeteg olyan szólás él még a köznyelvben, aminek jelentését vagy származását nem is tudjuk, pedig logikus és érdekes élethelyzetek alkotják őket.

Mindenki ismeri a telefonfülkéket, igaz, már csak segélyhívó célzattal tartja fent őket az állam. Azonban nem volt ez mindig így. A mobiltelefon előtti időszakban fülkékből vagy otthoni vezetékes hálózatról telefonáltunk.

A nyilvános telefonfülkékből intézett beszélgetésekhez negyedszázadon át előre megváltott érméket és/vagy tantuszokat használtak.

Gondoltad volna, hogy a nyilvános készülékekből 1980-ban több mint 14 ezer volt üzemben országszerte? Az első nyilvános telefonfülke 1927-ben került kihelyezésre. Az előre megváltható érmék, az úgynevezett tantuszok után fémpénzzel, illetve kártyával is lehetett telefonálni.

Az előre váltott tantuszok 1946 és az 1970-es évek között voltak használatban.

Arra mondjuk, hogy leesett a tantusz, amikor a hívó és a hívott fél között létrejött a kapcsolat, és a bedobott tantusz leesett.

Ennek rendkívül jellegzetes hangja volt, és csakis ezután kezdett el pörögni a beszélgetés ideje. Innen ered a szólás is, amely a saját szóhasználatunkban azt jelenti, hogy valaki végre megért valamit.

A leesett a tantusz kifejezést később felváltotta a leesett a húszfilléres. Mivel ezt a szólást az idő alakította a telefonfülkébe dobott érmékhez mérve, így most leginkább azt mondhatnánk, hogy leesett a százas.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás