promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nagy eséllyel te is elkaptad ezt az új betegséget, a nomofóbia villámgyorsan terjed a világban
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Önbevallás szerint minden ötödik magyart érint ez a függőség.

A harmadik éve köztünk lévő koronavírus és a nemrég felbukkant majomhimlő állandó rettegésben tartják a világ lakosságát, amelyet – mint friss kutatások is rámutatnak – egy új, lappangó betegség is sújt: a nomofóbia.

A szó az angol „no mobile phobia” kifejezésből származik, és az attól való kóros félelmet takarja, hogy egy illető nem elérhető folyamatosan az okostelefonjával. Valóban betegségről van szó? Mentális értelemben igen, hiszen nagymértékű szorongással társul, amely abból ered, ha valahol nincs megfelelő térerő, esetleg a készülék akkumulátora lemerült.

Mindez a súlyosabb esetekben testi tünetekkel is társulhat, például pánikrohammal, légzési nehézségekkel, szédüléssel, hányingerrel, remegéssel, verejtékezéssel, szaporább szívveréssel, vagy akár mellkasi fájdalommal. A gond sokkal nagyobb annál, mint elsőre gondolnánk, az Egyesült Államokban például egy átlagos felnőtt naponta 352-szer (vagyis hárompercenként) csekkolja a mobilját, ez pedig 4-szerese a 2019-ben regisztrált adatoknál.

A felhasználók problémáját elsősorban a közösségi média, a híroldalak és persze az online/offline játékok okozzák, ezek miatt böngészgetik folyamatosan a készülékeiket. Az ezzel kapcsolatos amerikai felmérést idén márciusban végezték, mégpedig 2000 felnőtt megkérdezésével, vagyis az eredmények szignifikánsnak tekinthetők.

A nomofóbia jellegzetes tünete, hogy a telefontulajdonosok 20 százaléka pár óránál többet nem bír ki kedvence nélkül, míg 75 százalékuk még a fürdőszobába, vécébe is magával viszi a készülékét. Magyarországon sem jobb a helyzet, minden ötödik hazánkfia tekinthető függőnek.

Az NKE ITKI által készített felmérés (amelyet a 24.hu idézett) azt mutatja, hogy a 30–39 éves korosztályban mérhetők a legmagasabb értékek. Az idősek is kezdenek „megőrülni”, ma már a 60 év fölöttiek hatoda tartja magát függőnek ezen a téren.

„Forgalmi dugóban, illetve piros lámpánál minden hetedik ember rendszeresen nyúl a mobiltelefonjához, akár üzenetek vagy hírek olvasása végett. És ebben is a 30–39 közötti korosztály viszi a prímet”

– olvasható az anyagban. Ma már a családi ebédek, sőt a filmnézések sem szentek, az adatok szerint minden harmadik válaszadó ezek során is a telefonjához nyúl. Az emberek 40 százaléka a munkahelyi leveleire is probléma nélkül válaszol a munkaidején kívül is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás