Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Menstruációs szabadnapot vezetnek be – Kinek és hány nap jár?

Menstruációs szabadnapot vezetnek be – Kinek és hány nap jár?

Színes

Menstruációs szabadnapot vezetnek be – Kinek és hány nap jár?

Színes

Promotions 07:07

Nőként nagyon nehezek azok a bizonyos napok, hatalmas segítség lenne egy ilyen jellegű intézkedés bevezetése Magyarországon is.

Ha a spanyol kormány a jövő héten jóváhagyja, akkor a súlyos menstruációs fájdalomtól szenvedő nők havonta legfeljebb három nap szabadságot vehetnek ki a munkájukból – írja a Telegraph.

Egy spanyol rádióállomás által nyilvánosságra hozott reformtervezet szerint Spanyolország lesz az első nyugati ország, amely felkínálja a menstruációs szabadság jogát, amelynek értelmében a nők menstruációs szabadságot kapnak.

Jelenleg csak néhány ázsiai ország, köztük Japán, Dél-Korea és Indonézia, valamint az afrikai Zambia ad menstruációs szabadságot. A Spanyol Nőgyógyászati ​​és Szülészeti Társaság szerint a menstruáló nők körülbelül egyharmada szenved olyan súlyos, dysmenorrhoeaként ismert fájdalomtól, amely eddig is szabadság kivételére vagy betegszabadság jelentésére késztette őket.

„A dysmenorrhoea tünetei közé tartozik az akut hasi fájdalom, fejfájás, hasmenés és láz. Ha valakinek ilyen súlyos fájdalommal járó ciklusa van, annak lehetőséget kell biztosítani, hogy otthon maradjon”

– mondta Angela Rodriguez, az egyenlőségért felelős államtitkár.

A jövő keddi kormányülésen elfogadás előtt álló reformban más, a nők ciklusához kapcsolódó intézkedések is vannak, mint például, hogy az iskolák egészségügyi betétet biztosítsanak a rászoruló lányok számára.

Ugyanebben a reformcsomagban a spanyol baloldali kormány azt tervezi, hogy szélesebb körben elérhetővé teszi az abortuszt azáltal, hogy megszünteti a 16 és 17 évesek szülői engedélyére vonatkozó követelményt, és garantálja az állami kórházakban történő abortuszt. Jelenleg az ország egész területe abortuszmentes zóna, ami azt jelenti, hogy az orvosok etikai okokra hivatkozva megtagadhatják az abortuszt.

Borítókép: Profimedia- illusztráció

Legolvasottabb hírek

Legújabb galéria