promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Melyik betűt használják legtöbbet a magyarok? Egy szakértő megmutatta a választ az Egri Csillagok alapján
Borítókép:  Profimedia - Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy szakértő megmutatta a választ az Egri Csillagok alapján.

A nyelv köldöknézegetős dolgira rákérdezni nagy kaland, mivel biztos, hogy már bennetek is fogalmazódtak meg kérdések a magyar nyelvvel kapcsolatban. Például az, hogy mellyik hangokat és betűket használjuk a legtöbbször a mindennapokban?

A Látod nevű blogon egy elképesztően izgalmas vállalkozásba fogtak, a legismertebb magyar könyvet, a Gárdonyi Géza nevével fémjelzett Egri Csillagokat elemezve határozták meg azt, hogy melyik betűket, betűpárokat használjuk legtöbbször a magyar nyelvben. A blogon egy ábra is található, amelyen a betűk vannak felsorolva, és minél nagyobb egy betű, annál többet használjuk, és minél erősebb az összeköttetése egy másik betűvel, annál erősebb a két betű kacsolata.

Az ábra IDE kattintva meg is nézhető.

A végeredmény amúgy elég egyértelmű lett, a magyar nyelvben a felmérés és statisztika szerint a legtöbbet használt betű az "e" és az "a", majd őket követi még szorosan a "t", és utánuk jön már nagyon lemaradva az "l" és a "k". Az első kettőne 10,5, illetve 10,2 százalékos a részesedése az egészből. Míg a harmadiknak is még 9,2 százalék.

Ezzel párhuzamosan a leggyakoribb páros pedig a "t-a"

Ezzel párhuzamosan pedig természetesen azt is meghatározták, hogy melyek a legritkábban használt betűk a magyar nyelvben. A végső sor végén kullog az "ű", előtte található a "zs" és a "ty".

Érdekelnek még érdekességek a magyar nyelvről? Kvízünkben ezen kérdés mellet is rengeteg más kérdés előjön:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás