promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ne zárkózz be! – 9 tipp, ha introvertált vagy
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az introvertáltaknak általában más társadalmi szükségleteik vannak, mint az extrovertáltaknak.

Az introvertáltság vagy extrovertáltság a szakértők szerint az egyik alaptulajdonság, ami a személyiségünket alkotja.

Ha időnként megfigyeljük magunkat, és elemezzük tetteinket, akkor egy bizonyos pontig egészen jól fel tudjuk mérni, hogy inkább az introvertált emberek közé tartozunk-e – azaz például szükségünk van magányra, hogy feltöltődjünk, és nem sokat tudunk kezdeni a felületes ismeretségekkel – vagy az extrovertáltakhoz. Ez utóbbit onnan gyaníthatjuk, hogy gyakran szeretjük magunkat emberekkel körülvenni, társaságkedvelőek vagyunk, és gyorsan magányosnak érezzük magunkat.

Attól hogy kiismerted magad, még nem biztos, hogy a legjobban kezeled, főleg ha nagyon introvertált vagy. Adunk néhány ötletet, ami segíthet!

Tanuld meg megtervezni a társasági életed

Ne szigeteld el magad, de ne is terheld túl. Hányszor vágysz társaságra egy héten? Mennyi szünet kell? Így tervezd meg a baráti találkozókat és a randikat.

A társasági életben nem olyan egyszerű megtalálni az egészséges egyensúlyt, de tudatos tervezéssel és önmegfigyeléssel igenis lehetséges.

Szándékosan mondjon igent és nemet

A szakemberek szerint elengedhetetlen, hogy az introvertáltak megtanulják érzékelni, mikor akarnak társaságot, és mikor nem – majd ezt egyértelműen közölni.

Engedd, hogy a társadalmi nyomás és kritika lepattanjon rólad

Vannak, akiknek kevés a türelme az introvertált emberekhez, és a szükségleteiket furcsának vagy önzőnek találják. Ezzel azt éreztethetik az introvertált emberekkel, hogy változtatniuk kell, vagy hogy nem lehet őket szeretni. De ennek az érzésnek a hátterében egy félreértés áll: introvertáltnak lenni nem furcsa vagy önző, hanem teljesen természetes, emberi. Nyugodtan engedd el az ilyen kritikákat, nincs veled semmi baj!

Ismerkedj olyanokkal, akiket érdekelsz

Érdemes olyan emberekkel körül venned magad, akik ezt megértik. Ha pedig olyasvalaki kritizál, aki fontos neked, beszélj vele és meséld el, hogyan érzel, amikor mások elvárásainak akarsz megfelelni.

Vedd fel a telefont

Ha megszólal a telefon vagy a csengő, vedd fel a hívást, vagy nyisd ki az ajtót, mert ezt a legtöbb esetben pozitív élmények követik, azaz jó beszélgetések a barátokkal, kellemes eszmecsere a szomszédokkal. Ezek az élmények csökkentik a szorongást és a stresszt, valamint nyugodtabbá tehetnek.

Akár meg is kérheted az ismerőseid, hogy mielőtt hívnak, küldjenek egy SMS-t.

Menj el, ha úgy érzed

Általános szabály, hogy ha buliba mész, vagy találkozol valakivel, engedd meg magadnak, hogy amikor csak akarsz, hazamehess. Nem kell éjfélig, vagy legalább két óráig kitartania. Ha fél óra elteltével észreveszed, hogy nem érzed jól magad, csak köszönj el. Ha nem támasztasz magaddal szemben semmilyen követelményt, akkor könnyebb lesz igent mondani, és elindulni.

Ne mondd le rövid időn belül

Időnként tényleg megtörténhet, hogy valami röviddel a találkozó előtt közbejön – és ez lehet egyszerűen a hangulatod is. De ha ez minden második alkalommal (vagy még gyakrabban) megtörténik, az csak kifogás. Mások szeretnének rád támaszkodni, és tudni akarják, hogy vagy. Ezért alaposan gondold át, hogy igent vagy nemet mondasz, és ha kétségeid vannak, mondj nemet - de ne mondj mindig igent, hogy aztán az utolsó pillanatban lemond.

Ne becsüld alá a felszínes ismeretségeket

Az introvertáltak jól teszik, ha megőrzik szociális energiájukat azokra az emberekre, akiket igazán érdekelnek. Az alkalmi ismeretségek azonban előnyöket hozhatnak számunkra, és szélesíthetik a látókörünket, tehát ne zárkózz el teljesen előlük.

Ne várd el, hogy a barátok mindig melletted legyenek

Minden szoros kapcsolat megköveteli, hogy mindkét fél kompromisszumot kössön, törődjön a másikkal és kezdeményezőkészséget kell mutatnia. Megértésre, türelemre és toleranciára számíthatsz a barátaidtól, de csak akkor, ha ugyanolyan mértékben elfogadod őket.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás