promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Érzékeny téma: Miért félünk a fogorvostól? (x)
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Több dolog is arra késztetheti, hogy új fogorvost keressen magának. Talán egy új helyre költözött, vagy nem volt megelégedve korábbi szakorvosával. Ilyen helyzetben persze mindig felmerül a kérdés, hogy vajon mit érdemes elárulni új fogorvosának.

Mindenki más

Mielőtt belemerülnénk a részletekbe, fontos megjegyezni, hogy nem vagyunk egyformák. Ami valakinek érzékeny téma lehet, azt más közvetlenül és nyíltan megosztja majd egy teljesen ismeretlen orvossal is.

A helyzet az, hogy amikor először jár egy új fogorvosnál, nem tudhatja, hogy a szakember hogyan fog reagálni arra, amiket mond – sem a jó, sem a rossz dolgokra. Egyesekkel rögtön képesek vagyunk megtalálni a közös hangot, míg másokat több időbe telik majd megszokni, és persze vannak olyan orvos-páciens párosok is, akik egyszerűen nem kompatibilisek egymással.

Ha ehhez hozzátesszük, hogy az orvosokra sokak úgy tekintenek, mint szellemi vezetőkre, akiknek nem szeretnének csalódást okozni (például azzal, hogy elhanyagolták az egészségüket), ezek az első találkozások kifejezetten stresszesek lehetnek. Mindebből az következik, hogy sokan nem biztosak benne, hogy mi mindent is lenne érdemes megosztani új fogorvosukkal korábbi tapasztalataikat illetően. Röviden: az emberek félnek a fogorvosoktól.

Az első találkozás új fogorvosával

Amikor két ember először találkozik, mindig történik egy rövid „teszt”, hogy kiderüljön, mennyire is jönnek ki jól egymással, és hogy szimpatikusak tartják-e a másikat. Ez egy fogorvosi környezetben nem egészen így zajlik, főleg, ha a páciens aggódik vagy szorongva lép be a rendelőbe – ilyenkor senki sem adja az igazi önmagát.

Amikor a szavak is nehezen jönnek

A félelem kihat az ember viselkedésére – szavakat felejthetünk el, kiszáradhat a szánk, hevesebben vehetjük a levegőt, és így tovább. Sok páciens vallja be fogorvosának, hogy más helyzetekben valójában nagyon magabiztosak, ezért nem értik, hogy miért hozza ki belőlük a rendelő ezeket a negatív érzelmeket. A félelem nem csak ezt a leblokkolási, hanem a támadó/védekező ösztönt is előhozhatja az emberekből, ezért van az, hogy egyes páciensek hajlamosabbak vitába szállni fogorvosukkal, mint bármilyen más helyzetben.

Azok a fogorvosok, akiknek van tapasztalatuk ilyen betegekkel pontosan tudják, hogy mi történik ilyenkor. Tudják, hogy a páciens az első néhány alkalommal túl feszült lehet ahhoz, hogy megfelelően fogalmazzon, és néha a megfelelő szavakat sem találja majd, hogy kifejezze magát.

A Móricz Dental Fogászatán 19 szakfogorvos várja új pácienseit, olyan tapasztalattal, amely által a fogorvossal szembeni félelmét könnyen leküzdheti. Nem csak egyedülálló fájdalomcsillapítási módszerrel dolgoznak, de fogorvosaik rendkívül empatikusak és türelmesek új pácienseikkel szemben is. Ha szeretne Ön is biztos kezekben lenni, válassza a Móricz Dental rendelőjét és kérjen időpontot most bármely fogászati problémájára az alábbi linkre kattintva: fogászat Budapest belváros!

A lelkiismeretes fogorvosok persze igyekeznek már az első pillanattól kezdve megkönnyíteni a páciensek dolgát, és oldani a stresszt, és az éves tapasztalatoknak köszönhetően szavak nélkül is képesek értelmezni (legalább is részben), hogy mi is történik. Természetesen nincs két egyforma páciens, és mindenkivel szükség lesz néhány alkalomra, hogy kialakuljon ez a nonverbális kommunikáció a felek között.

Mindezek ellenére nagyban megkönnyítheti dolgunkat, ha őszintén és nyíltan elárulja, hogy mitől tart, és hogy mik azok a dolgok, amik esetleg pánikot vagy más heves reakciókat válthatnak ki önből.

Ez nem feltétlenül kell, hogy személyesen történjen – az időpont lefoglalásakor is megemlítheti a problémáit, amit aztán fogorvosa figyelembe vesz majd a látogatás során.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás