promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes dolog derült ki Csollány Szilveszter halála után, ez megmenthette volna az életét
Borítókép:  TV2 Play
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Életmentő műtétet hajtottak volna végre Csollány Szilveszteren, de már nem sikerült.

Az egész ország gyászolja Csollány Szilvesztert, aki még tavaly került kórházba koronavírus-fertőzéssel. Az 51 éves olimpiai bajnok hosszú küzdelem után hunyt el. Mint azt a Blikk megtudta, a kiváló sportolón egy életmentő műtétet hajtottak volna végre, melynek során egy új tüdőt kapott volna.

A lap információi szerint Csollány Szilveszter tüdeje annyira károsodott a betegség miatt, hogy a hosszan tartó kezelés alatt egyértelművé vált, hogy átültetésre van szüksége. Viszont az ő állapota miatt nem engedélyezték a beavatkozást.

Ez azért történt, mert az ilyen transzplantációt csak azoknál lehet elvégezni, akiknek - a tündejük kivéve - a többi létfontosságú szerve kielégítő állapotban van. Ha ez megvan, akkor a Tüdőtranszplantációs Várólista Bizottság alkalmasnak ítéli a beteg állapotát a beavatkozásra. Információk szerint jelenleg 17 magyar beteg vár ilyen műtétre.

2021 májusában egy 41 éves férfin hajtottak végre ilyen műtétet, akinek hasonló kórelőzménye volt, mint Csollány Szilveszternek. A férfi légzőfelülete roncsolódott, és ezen már a 40 napig tartó műtüdőkezelés sem segített. Viszont a férfi a kórházban kigyógyult a koronavírusból, és a többi szerve ép volt, így végre tudták hajtani rajta az átültetést.

„A koronavírus-fertőzés következtében végstádiumú tüdőroncsolódás alakult ki a betegnél, ezért felkerült az Eurotransplant sürgősségi várólistájára. Nemzetközi szinten eddig kevés számú tüdőátültetésre volt szükség koronavírusos megbetegedés miatt, Magyarországon pedig ez volt az első ilyen eset”

- nyilatkozta korábban a SOTE honlapjának dr. Rényi-Vámos Ferenc, az Országos Onkológiai Intézetben működő Mellkassebészeti Klinika vezetője, aki a műtétet elvégezte a 41 éves férfin.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás