promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Önéletrajz – hasznos tippek az elkészítéshez
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Számtalan önéletrajzminta található az interneten, amelyekből érdemes kiindulni. Azonban ezek a sablonok sok olyan elemet tartalmaznak, amelyek egyáltalán nem szükségesek. Mik a kötelező elemek? Cikkünkből kiderül!

Az önéletrajzok esetében is igaz, hogy a kevesebb néha több

A nyitott pozíciókat megtalálni nem nehéz feladat. Például fővárosi munkákhoz csupán be kell írni a keresőbe, hogy „Budapest állás. Az ideális lehetőségek megtalálása és a CV elkészítése sokkal nehezebb. Az alábbiakban az utóbbihoz nyújtunk segítséget. A személyes adatoknál a kötelező elemek a név, az e-mail cím és a telefonszám.

Az e-mail-cím esetében kerülni kell a komolytalan változatokat, álláskereséshez érdemes létrehozni egy hivatalosat. Sokan megadják a születési dátumot és a lakcímet is, azonban ezek egyáltalán nem szükségesek. Továbbá tévhit, hogy fotót kell elhelyezni a CV-ben. Ha nem kéri a munkáltató, akkor egyáltalán nem szükséges, anélkül is el lehet küldeni. Ha mégis kerülne fotó az önéletrajzba, akkor fontos, hogy hivatalos kép legyen, ne pedig egy szórakozóhelyen készült szelfi.

Az iskolák és a munkahelyek felsorolása esetén arra kell figyelni, hogy a lista elején mindig a legfrissebb legyen. A pályakezdő munkavállalók esetén fontos felsorolni a tanulmányokat és a szakmai gyakorlatokat. Azonban, ha a pályázó már több évtizede a pályán van, fontosabb a munkatapasztalatok felsorolása, mint az iskoláké és a tanfolyamoké. Továbbá fontos, hogy ha a nyelvvizsga hiánya miatt nem sikerült megszerezni a diplomát, semmiképp sem szabad megemlíteni a CV-ben.

Ebben az esetben elegendő csak azt feltüntetni, hogy mikor került elvégzésre az adott szak. Sokan hosszan részletezik az egyéb ismereteket, azonban erre semmi szükség. Elegendő csupán felsorolni a beszélt nyelveket, a jogosítvány meglétét, az elvégzett tanfolyamokat és az önkéntes munkákat. A nyelvtudás szintjét és a számítógépes programokban való jártasság mértékét mindig konkretizálni kell.

Minden esetben az adott pozícióhoz kell alakítani a CV-t

A CV megírása során kerülni kell a kliséket, valamint lényegre törőnek kell lenni. Továbbá azt, ami az önéletrajzba bekerül, tudni kell bizonyítani. Semmi esetre sem szabad olyan munkahelyet vagy végzettséget feltüntetni, amely nem valós. A terjedelemre is érdemes figyelmet fordítani, célszerű egyoldalas változatot készíteni. Ha ez nem elegendő, akkor pedig legfeljebb két oldalban megfogalmazni a lényeget.

Érdemes többször átolvasni az elkészült önéletrajzot, esetleg másoknak is megmutatni, hogy biztosan ne maradjon benne hiba, ugyanis a helyesírási hibáktól hemzsegő CV-k többnyire hamar a kukában landolnak. Érdemes kinyomtatni az ellenőrzéshez, mivel papíron olvasva sokkal jobban feltűnnek az esetleges hibák. A formátumról is érdemes szót ejteni, javasolt PDF-ben küldeni az önéletrajzot, ugyanis csak ebben az esetben garantált, hogy ugyanazt látja a HR-es, mint amit a dokumentum szerkesztője.

Végül pedig fontos megemlíteni, hogy akármilyen tökéletes is az adott önéletrajz, semmi esetre sem szabad minden jelentkezéshez ugyanazt csatolni. Minden esetben az adott pozícióhoz kell alakítani a CV-t, ugyanis minden munkánál másra helyeződik a hangsúly.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás