promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Formás fenék, tökéletes test – Sütő Enikő ma is olyan bombázó, mint négy évtizede
Borítókép:  Fortepan.hu/Adományozó: Urbán Tamás
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy fél átlagfizetésbe került az indulásakor a manökentanfolyam elvégzése.

Sütő Enikő évtizedek óta jelen van az életünkben, és látszólag mit sem változott. Ma is olyan bomba alakja van, mint 1977-ben, amikor felfedezte a hazai manökenszakma. A szőke modellről kevesen tudják, hogy jogászként végzett az ELTE-n, de aztán mégis hosszú időn keresztül a szépségével kereste a kenyerét.

A Fortepan által megőrzött fényképeken a pályakezdése pillanatait láthatjuk. Négy évtizede világos fürdőruhában állt a szigorú bírálóbizottság elé, hogy egy idehaza még nem túl ismert és elismert szakma, a modellkedés képviselője, majd hamarosan sztárja legyen.

Fotó: Fortepan.hu/Adományozó: Urbán Tamás

Enikőt az Állami Artistaképző Intézet kardigános, fáradtan cigarettázó igazgatója, Baross Imre vizsgáztatta. A fotókon az is jól látszik, hogy alaposan körbeszemlélték a jelentkezőket, kiengedett és felkötött hajjal is jól megnézték a csinos lányokat, sőt még a magasságukat, súlyukat és egyéb fontos paramétereiket is feljegyezték.

Fotó: Fortepan.hu/Adományozó: Urbán Tamás

A lóvásárhoz hasonlító procedúrát követően Enikő felvételt nyert, így 1978-ban elvégezhette az Állami Artistaképző manökentanfolyamát, sőt a következő esztendőben máris az év manökenje lett. A rendszerváltás környékén, 1989-ben jutott el odáig, hogy saját modelliskolát nyithatott.

Baross Imre volt egyébként az, akinek (Aszalós Károllyal együtt) a hazai modellszakma felvirágzását köszönhetjük. 1974-ben indították el az első manökentanfolyamot, a két hónapos kurzus díja 1200 forint volt. A bruttó átlagkereset akkoriban 2800 forint körül alakult, szóval nem volt olcsó mulatság, de a fizetés is jónak ígérkezett.

A jelentkezőknek minimum 170 centiméter magasnak kellett lenniük, ideális esetben a mellbőség 90, a csípőbőség 96, a derékbőség 66 centiméter volt. A nyelvtudás és az érettségi további előnyöket jelentett.

Egy-egy évfolyamon mintegy 30-an végeztek, utána pedig oklevelet kaptak, illetve működési engedélyt, hiszen anélkül az elmúlt rendszerben nem lehetett munkát vállalni. Enikő az eltelt évtizedek alatt sem vált szégyenlősebbé, Instagram-oldalán ma is gyakran megmutatja hibátlan testét.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás