promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hátborzongató: 109 évet utazott vissza két időutazó, olyat láttak, amitől teljesen megváltozott az életük - videó
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ez a történet rengeteg történelmi érdekességet is rejt.

Nem kétséges, az időutazós kontentek virágkorukat élik, de nemcsak a 2020-as években örvendtek ekkora népszerűségnek, hanem már sokkal korábban is, méghozzá a 19. század végén. Az első időutazós könyv nagy valószínűséggel egy magyar író alkotása volt, amelyet csupán azért nem sorolnak a zsánerhez, mivel a köny végén kiderül, hogy minden egy álom volt. Ez a mű nem más, mint a két világháború közötti időszakban ünnepelt író, Herczeg Ferenc alkotása, a Szíriusz.

A novellafűzérből később, 1942-ben film is készült Hamza D. Ákos rendezésben.

A leghíresebb időutazós könyv H. G. Wells alkotása, Az időgép, amelyből azóta több film is készült. Az időutazós zsáner születését is hozzá kötik.

De már ekkoriban, a 19. és 20. század fordulóján is feltűntek azok az alkotások, amelyek nem direkt fikcióval szerették volan szórakoztatni a nagyközönséget, hanem a megtörtént esemény álruhájában szerettek volna bestsellerré válni.

1911-ben két kutató kiadott egy könyvet An Adventure címen, amelyben azt állították, hogy 1901-ben a Versailles-i kastélyben járkálva hirtelen 109 évet utaztak vissza az időben, és Maria Antoinette-tel is találkoztak. A francia királynét pedig éppen akkor látták, amikor megtudta, hogy a párizsiak megostromolták a Tuileirákot.

Mindez 1792. augusztus 10-én történt, és az egyik legfontosabb évszám a francia történelemben, hiszen a király névleges hatalmának végét jelentette. Az esemény szörnyen véres volt, a tömeg szinte az utolsó emberig lemészárolta a palota védelmére kirendelt gárdistákat.

A sztorit azóta is sokszor előveszik kutatok, több elemzés is született már az írásról, amelyek állítják, hogy a két, magát időutazónak valló nő, Anne Moberly és Eleanor Jourdain valamit láthattak, de mindenképpen szerették volna azt hinni, hogy furcsa dolog történt velük. Egy kutató viszont azt állítja, hogy éppen egy jelmezes partiba futhattak bele, amelyet éppen akkor tartottak Versaillesben. A rengeteg kritika ellenére a fura történetet azóta is belengi a rejtély.

Az esetről később játékfilm is készült, amelyet 1981-ben mutattak be:

A többi időutazós, világvége témájú, régi korokban az Apple csúcstermékét, az iPhone-t felismerni vélő típusú cikkünket IDE kattintva érhetitek el.

(via Urbanlegends, Rubicon)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás