promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ezek után kétszer is meggondolod, hogy mosás nélkül felveszed e a frissen vásárolt ruhát
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Bármennyire is izgatottak vagyunk a legújabb szerzeménytől, soha nem szabad mosás nélkül felvenni, különben könnyen pórul járhatunk

Bizonyára mindenki volt már úgy, hogy már a boltban a fogason csüngve beleszeretett egy-egy ruhadarabba és alig várta, hogy végre felvehesse. Igen ám, de ha az izgatottság felülírja a józan észt akkor könnyen az orvosnál köthetünk ki. Fontos és elengedhetetlen szabály, a frissen vásárolt ruhát minden esetben ki kell mosni.

Ha ezt nem tesszük könnyen jelentkezhetnek kiütések a testünkön, amit olyan ruhafestékek okoznak, amelyeket leggyakrabban poliészterből és nejlonból készült ruhák színezésére használnak. És valljuk be, a fast fashion boltokban ebből van a legtöbb. Sokszor nem is rögtön, hanem napokkal később jelentkezik a dermatitisz, így talán nem is gondolunk arra, hogy szeretett ruhadarabunk okozta.

A mosatlan ruhában ezekből az allergén festékekből nagy mennyiségben van jelen, amelyek dörzsölés, izzadás hatására oldódni kezdenek. Ha ez a kioldódó festék esetleg egy horzsolás, seb révén a szervezetbe jut, bizony véglegesen kinyírhatjuk az immunrendszerünket, ugyanis tartós érzékenység alakul ki.

Arról ugyan nincs adat, hogy a ruhaallergia mennyire gyakori, de nem érdemes kísérteni a sorsot, az újonnan vásárolt ruhákat azonnal ki kell mosni és csak utána hordani, így akár egy tartós allergiától kímélhetjük meg magunkat.

Forrás: Profimedia

Sajnos nem az allergia lehet a legnagyobb gond. A ruhagyártás során gyakran használnak olyan vegyszereket, amelyek rákkeltőek. Egy néhány éve készült svéd kutatás például kimutatta, hogy az akkor vizsgált 31 mintából 29-ben használtak olyan vegyszert, amely rákkeltő hatású. Ráadásul ezek az anyagok a textilrostokba zárva maradnak, amely nem csak bőrbe jutva okozhatnak gondot, hanem a belélegzésük során is.

Ilyen anyagok a folttisztító, színélénkítő és gyűrődésgátló szerek is. Ezeket azonban nem kell feltüntetni a címkéken, így akár a 100 százalék pamutból készült darabok is tele lehetnek ezekkel a vegyszerekkel.

 

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás