promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy bogár a parlagfű allergiások megmentője?
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Néhány év múlva fellélegezhetnek az allergiások, amennyiben a kutatók sikerrel járnak.

Nyár végétől tetőzik a parlagfű pollenkoncentrációja, ami rengeteg ember életét keseríti meg. Orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés csak, hogy a leggyakoribb tüneteket említsük, amivel az allergiásoknak meg kell küzdeniük. A tünetek enyhítésére ugyan számos módszer létezik, ám most itt lehet a forradalmi áttörés.

Magyar kutatók egy igazán hatékony és egyben természetes megoldáson dolgoznak, ami felveheti a kesztyűt a parlagfű ellen. Ez pedig nem más, mint a parlagfű olajosbogár, amely hihetetlen mértékben ritkítja a gyomnövényt. Az Eötvös Loránd Kutató Hálózat Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének munkatársai azon dolgoznak, hogy néhány éven belül mesterségesen tudják szaporítani ezt a bogarat. Jelenleg a faj részletes vizsgálata zajlik.

Forrás: Profimedia

Nem csak mi magyarok akarunk megszabadulni ettől a bosszantó növénytől, sok más ország is érdekelt benne.

Az eddigi próbálkozások, mint a levéltetvek, levélbolhák, levélgombák nem jelentenek igazán hatékony biológiai megoldást.

Szakértők szerint az olajosbogár azért is lehet kitűnő fegyver, mert olyan helyekre is eljut, ahová még a hatósági ellenőrök sem, így a rejtett gyomnövények sem úszhatják meg.

A parlagfű olajosbogár tavaly bukkant fel nálunk, eddig inkább csak a mediterrán éghajlatú országokban, mint például Olaszország volt ismert, az ottani tapasztalatok szerint pedig az aprócska állat, akár harmadával is csökkentheti a parlagfűpollen koncentrációját. Az még egyelőre nyitott kérdés, hogy más növényekben kárt tud-e tenni, a szakemberek most ezt is vizsgálják.

 

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás